25 d'abril de 2024

Propietaris forestals del Bages i l'Anoia, el Grup de Naturalistes d'Osona i el CERM, premiats

El CERM, vinculat al Museu Industrial del Ter de Manlleu, va rebre el tercer premi

El Ter 22 de juliol de 2010 a les 08:36
Foto de grup amb tots els premiats al 3r Premi Fundació Caixa Manlleu d’Iniciatives de Custòdia del Territori
Manlleu va acollir el lliurament dels guardons del 3r Premi Fundació Caixa Manlleu d'Iniciatives de Custòdia del Territori.

L'Obra Social d'Unnim, fins ara, a través de la Fundació Caixa Manlleu, i la Xarxa de Custòdia del Territori han atorgat el primer premi dotat amb 4.000 euros a l'Associació de Propietaris Forestals Boscos Bages i Anoia.

El segon premi, de 2.000 euros, s'ha concedit al grup de Naturalistes d'Osona. I el tercer, de 1.000 euros, al Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) del Museu Industrial del Ter.

El primer premi, dotat amb 4.000 euros, s'ha concedit a l'Associació de Propietaris Forestals Boscos Bages i Anoia, que va néixer arran dels grans incendis al país dels anys 94 i 98 que només al Bages i a l'Anoia van cremar entre un 80% del territori.

El jurat ha lliurat aquest reconeixement al 'Pla de gestió ramadera integrada en la gestió forestal i en la prevenció d'incendis forestals', entre d'altres, per 'l'enfocament de la custòdia com a estratègia complementària a l'ordenació del territori, al manteniment del paisatge forestal i a la prevenció d'incendis'.

Segons ha explicat el tècnic del projecte, Ferran Pauné, 'l'estratègia d'aquest projecte és vestir un territori resistent als incendis'. I ha afegit que, 'en comptes de fer actuacions puntuals' i preparar-se per a l''extinció' del foc, es preparen per a la 'prevenció'.

D'altra banda, Pauné també ha destacat que aquest projecte 'és una cosa feta al territori amb el territori'. 'Es mira com és el territori, què necessita i qui hi viu', no és un projecte fer en un 'despatx', ha afegit.

El segon premi, valorat en 2.000 euros, s'ha concedit a la iniciativa Agrofauna en custòdia, del Grup de Naturalistes d'Osona que pensen dedicar una part del premi a fer uns distintius per a les finques associades.
I el tercer premi, de 10.00 euros, a Acord de custòdia del pantà i torrent de Garet, del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis, de l'àrea ambiental del Museu Industrial del Ter.

El director de la Xarxa de Custòdia del Territori, Jordi Pietx, ha manifestat que la custòdia és 'una contribució clara en l'estratègia territorial de gestió i conservació del patrimoni natural i la biodiversitat a Catalunya'.

El premi s'organitza amb l'objectiu de recompensar iniciatives i actuacions que s'han portat a terme i que representen un bon exemple de custòdia del territori. Des de l'organització volen donar suport a les accions respectuoses amb el medi i amb la voluntat d'afavorir-ne la continuïtat en el temps.
Etiquetes: