25 d'abril de 2024

Gran acceptació del camp de treball sobre l'ofici de carreter i baster dels Tonis de Taradell

Els joves també contribueixen, com ara fent teatre al carrer, a enriquir la festa d’en Toca-sons

El Ter 17 d'agost de 2010 a les 14:22
Alguns dels carruatges de l'Alzinar de la Roca de Taradell
Un grup de quinze joves d’entre 14 i 17 anys de diversos indrets de Catalunya van arribar aquest diumenge a Taradell per començar-hi un camp de treball. Allà, s’allotgen a l’escola de natura Mas Can Pic, on coneixen de prop els antics oficis de carreter i de baster.

La comissió dels Tonis de Taradell, principals impulsors de la iniciativa, intenta mantenir viu l’interès per aquests oficis a través de la restauració dels guarniments i carros. Josep Presseguer, president de la comissió dels Tonis, explica la mena de tasques que els joves porten a terme, i fins a quin punts els són útils.

La proposta té molt d’èxit entre els joves, que com a novetat aquest any són majoritàriament nois, un dels quals és d’Osona, en concret, de Torelló, cosa que ha omplert de satisfacció els organitzadors. La resta són d’indrets com Reus, Lleida, i una majoria de participants de les comarques de Girona. L’oferta del camp de treball, que es fa a través de la Generalitat, va esgotar totes les places en "poc més de deu minuts". Això fa que es plantegin tirar endavant propostes a títol individual, que s’allarguin tot l’any.

Segons Presseguer, a més de transmetre’ls les feines dels avantpassats, la seva filosofia de treball és que no es perdi el treball recuperat, que es guarda a L’Alzinar de la Roca. Els joves també contribueixen, com ara fent teatre al carrer, a enriquir la festa d’en Toca-sons i col·laboren en la dels Tonis de l'any que ve.

Els joves participants del camp acostumaven també a visitar el Museu del Blat "El Colomer" de Taradell, que per qüestions d’agenda aquest any no s’ha pogut sumar al projecte. Fins al 30 d’agost, el Mas Can Pic-Les Àmfores, compta amb monitors que supervisen i guien les activitats.
Etiquetes: