26 d'abril de 2024

Mor l'escriptor i pedagog Joan Triadú als 89 anys

Entre les seves iniciatives hi ha el concurs de poesia de Cantonigròs

El Ter 1 d'octubre de 2010 a les 09:46
El pedagog i impulsor cultural Joan Triadú
ACN - L'escriptor i pedagog Joan Triadú ha mort aquest dijous a Barcelona als 89 anys a causa d'una malaltia. Triadú (Ribes de Freser, 1921) va ser un agitador de la cultura catalana, des de les aules i des de la crítica literària.

La capella ardent quedarà instal·lada a partir d'aquest divendres al matí al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat i restarà oberta al públic de la una del migdia a vuit del vespre.

Entre les seves iniciatives hi ha el concurs de poesia de Cantonigròs i la fundació de l'escola Thau, i va ser Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 1992. Gran defensor del català, en el seu últim llibre, 'Memòries d'un segle d'or', recollia un munt de personalitats que han col·laborat en la 'independència, amplitud i normalització' de la llengua i la cultura del país, segons explicava ell mateix en la presentació del volum.

Joan Triadú, un dels crítics literaris catalans més destacats del segle XX i un pedagog molt respectat en l'àmbit educatiu, va néixer a Ribes de Freser. Fill d'una família treballadora, es va llicenciar en Filologia Clàssica a la Universitat de Barcelona i als anys cinquanta va ser professor de català a la Universitat de Liverpool.

Gran agitador cultural, estava considerat un dels noms fonamentals de la història de Catalunya del segle XX. Va fundar i dirigir el Departament d'Ensenyament del Català i fou fundador i director de les escoles CIC i Thau, centres docents rellevants en la pedagogia catalana. Autor de diversos llibres, va ser col·laborador habitual del diari 'Avui', de les revistes 'Ariel' i 'Serra d'Or'.

En la seva tasca per recuperar la literatura catalana després de la dispersió de la Guerra Civil, va impulsar el 1951 antologies com 'Antologia de poesia catalana 1900-1950' i el 1953 l''Antologia de contistes catalans'. També és autor de 'La novel·la catalana de postguerra' (1982) i 'La poesia catalana de postguerra' (1985).

Membre de l'Institut d'Estudis Catalans, soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i d'Òmnium Cultural, entre els reconeixements que va rebre, destaquen la Creu de Sant Jordi, el1982, el Premi d'Honor Jaume I (1982), el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, el 1992, i la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, el 2001.

Poeta, traductor i mestre de crítics i assagistes, els seus últims llibres eren un exercici de recuperació de la memòria històrica. 'Dies de memòria 1938-1940', publicat el 2001, és el relat d'uns anys injustos per a la cultura catalana. Fa dos anys, presentava el seu últim testimoni, 'Memòries d'un segle d'or', en què parla del segle XX com un èxit per a la cultura catalana.
Etiquetes:
Societat