26 d'abril de 2024

Osona revisarà els límits dels termes municipals per millorar la prestació de serveis

El mapa substituirà els límits que van fer l'exèrcit i l'Institut Geogràfic entre el segle XIX i inicis del XX

El Ter 22 de novembre de 2010 a les 17:00
La presentació es va fer a la seu del Consell Comarcal d'Osona
L'objectiu d'aquest projecte global, que ja han començat comarques com el Ripollès o la Garrotxa, és 'tenir clars i reconeguts' els límits municipals per poder oferir una millor prestació dels serveis municipals.

El director general d'Administració Local del Departament de Governació i Administracions Públiques, Carles Bassaganya, ha afirmat aquest divendres a la seu del Consell Comarcal d'Osona que la comarca d'Osona iniciarà el procés de delimitació municipal en les pròximes setmanes i finalitzarà en els propers dos anys.

Aquest procés culminarà en l'elaboració d'un mapa en format digital i a escala 1:5000 que substituirà els límits poc precisos que va fer l'exèrcit i l'Institut Geogràfic de l'Estat entre finals del segle XIX i principis del XX, fa més de 100 anys. Unes limitacions del segle passat que, a més, podien ser 'acceptades o no' pels ajuntaments, ha explicat Bassaganya.

El Govern, segons Bassaganya, vol tenir clares les 2800 línies que han de conformar els límits interns del País. Segons el director general d'Administració Local, els problemes sorgeixen quan cal planificar carreteres o fer passar una línia telefònica per un lloc o un altre. Des del Govern, s'ha encarregat a l'Institut Cartogràfic de Catalunya un treball de camp. La informació que ha recollit l'Institut arribarà en les properes setmanes als ajuntaments osonencs que, a través de la creació de Comissions Municipals de Delimitació, hauran d'analitzar-ne els detalls i donar-hi conformitat o no.

Bassaganya ha afirmat que en un percentatge 'molt elevat' hi ha conformitat i allò que farà Governació serà donar fe d'aquell acord i publicar-lo al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. A través d'aquests acords s'aniran fixant les línies i fites de delimitació a través de coordenades UMTS amb precisió de menys d'un metre. La Comissió de Delimitació Territorial de Catalunya, presidida pel conseller Ausàs, fa d'àrbitre en casos de desacord entre municipis. En aquesta comissió es dóna la raó a una o altra part després de discutir i analitzar els arguments presentats pels ajuntaments en litigi. Tot i que la resolució que en surt d'aquesta comissió es publica al DOGC, l'ajuntament disconforme encara tindria opció de recórrer per la via judicial.

Una visió del públic

Etiquetes: