26 d'abril de 2024

El Calendari dels Pagesos celebra els seus 150 anys a Perafita

Serà la primera vegada que l’exposició es presentarà a Osona i el Lluçanès

El Ter 25 de gener de 2011 a les 11:00
Portada de l'edició de 2011 del Calendari de Pagesos
L’exposició Calendari dels Pagesos, 150 anys mesurant el temps s’inaugurarà a Perafita el dissabte 29 de gener a 2/4 d'1 del migdia, amb la presència de la família Tomàs, editora del calendari. Serà la primera vegada que l’exposició es presentarà a Osona i el Lluçanès. El mateix dia 29, a més, durant tot el matí es podrà visitar la llar d’infants Petit Heurom, de Perafita, que s’ha reformat completament.

Tres generacions d'editors d'una mateixa família presenten la història d'una de les publicacions més antigues en llengua catalana de cultura tradicional aplicada, el Calendari dels Pagesos. Ho fan amb una edició especial i més gruixuda d’aquest almanac que es publica anual i ininterrompudament des de fa 150 anys, amb el mateix estil de sempre.

Norbert Tomàs, que és qui se’n encarrega actualment, explica que antigament el calendari se solia penjar al costat de la llar de foc o en un lloc on es pogués consultar fàcilment tant el santoral com el temps, el que calia sembrar o quin era el millor dia per fer-ho, quan es produiria un eclipsi o canviaria la lluna, quan tindria lloc la festa major o certa fira ramadera.

En l’exposició, que s’allargarà fins el dia 5 de febrer, s’hi recull la història d’aquesta publicació emblemàtica a través de diferents plafons informatius i de diferents edicions del calendari que permeten veure la seva evolució al llarg del temps i dels diferents moments històrics que li ha tocat viure.

A més, a Perafita, el dia 29 de gener s’hi viure una altra fet d’importància i és que la llar d’infants del poble, que porta per nom Petit Heurom, farà una jornada de portes obertes al llarg del matí per tal que tothom qui ho desitgi pugui veure com ha quedat l’escola un cop reformada per dins i per fora i completament modernitzada.

El petit Heurom obre les portes el dia 29

Etiquetes: