25 d'abril de 2024

Un informe de la Guàrdia Civil impedeix disparar salves de trabuc a la Gleva

Arran de la prohibició d'unes salves de trabuc aquest diumenge en una commemoració històrica al Voltreganès

El Ter 7 de febrer de 2011 a les 09:30
Alguns dels participants a l'acte
La delegació del govern espanyol a Catalunya va prohibir diumenge disparar unes salves de trabuc en una commemoració històrica, els Màrtirs de la Gleva de 1714, que es va celebrar a les Masies de Voltregà. A la celebració hi van assistir al voltant de 800 persones.

La prohibició es basava en un informe de la Guàrdia Civil que assegura que només es poden utilitzar aquest tipus d'armes d'avantcàrrega en llocs públics quan es tracta de festes tradicionals catalanes i no es va considerar que la de la Gleva ho fos. Se’n queixa el president de Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, Antoni Moliner.

La Festa Major de la Mare de Déu de la Gleva està 'inventariada i avalada per l'Ajuntament de les Masies de Voltregà'. L'acte d'aquest diumenge, impulsat per la secció local d'Òmnium al Voltreganès, commemorava els fets de la Gleva del 1714. És un episodi de la Guerra de Successió que narra la història d'un escamot de 120 soldats austriacistes que van ser assassinats a traïció pels borbònics després d'haver-se rendit entorn al Santuari de la Mare de Déu de la Gleva. El president de la Coordinadora de Trabucaires diu que davant les 'ambigüitats' del reglament d'armes ja han presentat al.legacions a Madrid.

Des de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya es lamenta certa 'mala fe' de la Guàrdia Civil, ja que no és la primera vegada que els impedeixen d'acudir a una celebració històrica o en un acte popular. El passat 10 de desembre també es va prohibir l'actuació de la Colla de Trabucaires de Castellar del Riu (Berguedà) per un informe desfavorable de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca.
Etiquetes:
Cultura