25 d'abril de 2024

L'església de Santa Maria d'Olost recuperarà la imatge neoclàssica

L’actuació té un termini d’execució de quatre mesos

El Ter 11 de març de 2011 a les 13:59
Església de Santa Maria d'Olost
Serà gràcies a la restauració de la façana i els dos campanars. Aquesta setmana han començat les obres d’intervenció del temple, que són fruit de la col·laboració entre el Departament de Cultura de la Generalitat, l’Obra Social d’Unnim i el Bisbat de Vic.

El projecte preveu un nou recobriment arrebossat dels murs, la reparació d’elements malmesos com els dos campanars i la protecció externa del temple per evitar humitats. Josep Maria Freixament, alcalde d’Olost, destaca que és també una recuperació necessària per millorar la seguretat dels vianants.

La intervenció permetrà recuperar la imatge neoclàssica del conjunt arquitectònic. El cost de la restauració és de 136.000 euros, 100.000 euros dels quals els aporta l’Obra Social d’Unnim en el marc dels acords de col.laboració entre el Departament de Cultura. Els 36.000 euros restants els aporten la parròquia i el Bisbat de Vic. L’actual església de Santa Maria d’Olost és un dels edificis neoclàssics més destacats de la Catalunya central. Freixanet destaca que és un element valuós pel territori.

El Departament de Cultura s’encarrega de l’assessorament tècnic i de la supervisió del projecte arquitectònic i de l'execució de l'obra. L’actuació, dirigida per l’arquitecte tècnic Francesc Ribas, té un termini d’execució de quatre mesos.

Anomenada la catedral del Lluçanès per les seves dimensions extraordinàries, va ser construïda a finals del segle XVIII d’acord amb el projecte dels arquitectes Marià Enric i Joan Fàbregas. Va ser declarada seu arxiprestal l’any 1854. A banda del seu interior de tres naus, en destaca l’àmplia façana decorada amb pilastres adossades i els dos monumentals campanars bessons.
Etiquetes: