25 d'abril de 2024

El Grup Bon Preu construeix a Malla l'hipermercat "més energèticament eficient" de Catalunya

El Grup Bon Preu preveu un estalvi energètic de gairebé el 55% del consum habitual d'un centre comercial d'aquest tipus

El Ter 26 d'abril de 2011 a les 16:32
El nou hipermercat Esclat de Malla substituirà l'antic edifici
ACN - El grup d'alimentació osonenc Bon Preu ultima els detalls perquè el mes de juny l'establiment que tenen a Malla, el nou Esclat, es converteixi en el primer hipermercat amb certificació energètica "A" que concedeix la Generalitat de Catalunya.

L'arquitecte del projecte, Ramon Colomer diu que totes les instal·lacions estan pensades per reduir el consum energètic. La normativa indica que l'eficiència energètica es calcula en una escala de la "A" a la "G", que va de més a menys eficient. Segons Colomer, en el cas d'un edifici comercial d'aquestes característiques, cal situar-se "com a mínim" a la categoria D. La decisió del Grup Bon Preu però, ha estat incrementar l'eficiència "fins al màxim".

Amb l'obertura del nou hipermercat Esclat al costat de la C-17 a Malla (Osona), el Grup Bon Preu preveu un estalvi energètic de gairebé el 55% del consum habitual d'un centre comercial d'aquestes característiques. Entre les mesures preses, destaca un sistema automàtic que regula la il·luminació segons la llum natural. A banda, el producte refrigerat estarà tancat amb portes per aconseguir un menor consum energètic i millorar-ne la conservació. Les emissions de CO2 a l'atmosfera també es reduiran en un 45%. Pel que fa a la il·luminació, el director de l'obra, Joan Campàs, destaca que s'utilitzarà una lluminària amb fluorescència regulable.

Totes les àrees on s'exposaran productes de xarcuteria, fleca i peixateria instal·laran lluminàries tipus Led, amb les quals es redueix el consum en un 50% respecte als focus convencional. Pel que fa a la calefacció local, s'ha optat per un sistema amb calderes de biomassa. Des de fa gairebé dos anys, el Grup Bon Preu està col·locant expositors per a productes frescos i congelats que necessiten de refrigeració en mobiliari tancat. Tant pel rec de les zones enjardinades com per l'aigua que s'utilitza als vàters, es farà servir l'aigua de pluja que s'anirà emmagatzemant des de les cobertes fins a un dipòsit soterrat. Pel que fa a l'escalfament de l'aigua, s'estan col·locant plaques solars tèrmiques que s'ubiquen a sobre la zona de consum.

El nou edifici, situat al mateix espai que l'antic hipermercat, però més allunyat de la carretera C-17, tindrà un total de 5000 metres quadrats de supermercat i 4000 metres quadrats més destinats a galeries comercials. A banda, el Grup Bon Preu ha renovat l'estació de servei, EsclatOil, i la botiga de la benzinera. El complex també disposarà d'uns locals destinats a altres operadors que instal·laran les seves botigues d'electrodomèstics, mobiliari i tèxtil. El projecte ha requerit una inversió de 15 MEUR.

Avui en dia, l'empresa disposa de 147 establiments distribuïts pel territori català. Tot i que Bon Preu té una major presència a les comarques de Barcelona i Girona, també disposa d'establiments a Lleida i Tarragona. La plantilla del grup supera els 4000 treballadors.

L'exercici 2010 s'ha tancat amb una xifra de vendes de 660 MEUR, cosa que ha suposat un increment de gairebé el 30% respecte a l'any anterior. Aquest fet s'explica per la incorporació al grup de 30 establiments Intermarché.
Etiquetes: