27 d'abril de 2024

Descobert un pany sencer de muralla a les excavacions de l'Esquerda, de Roda de Ter

S’ha descobert l’estructura interior i restes de ceràmica grega

El Ter 5 de setembre de 2011 a les 13:35
Imatge de l'Esquerda. Foto: casaruralosona.wordpress.com
El treballs d’excavació de l’Esquerda han fet sortir a la llum un pany sencer de muralla. S’han descobert uns talussos de pedra d’un metre i mig d’alt a 4 metres de profunditat.

Aquesta nova descoberta podria ampliar la datació del jaciment ja que podria ser anterior a la part ibèrica coneguda fins al moment. Segons Imma Ollich, codirectora de les excavacions, podria ser una de les primeres fortificacions de l’Esquerda.

En aquesta campanya d’excavacions també s’ha treballat en la casa del segle V a.C. S’ha descobert l’estructura interior i restes de ceràmica grega. També s’han continuat els treballs al camp de sitges i ja se’n comptabilitzen una seixantena. Daten del segle VII d.C. i per tant són d’època visigòtica.

A la part medieval també s’han fet descobertes importants. S’ha confirmat que l’església del segle XII hauria tingut una galilea, un tipus de porxo. Se’n coneixia l’existència però no la funcionalitat. Seria una estructura que donaria entrada a l’església. Aquest porxo s’hauria aixecat cap al segle XII i servia de lloc de trobada per donar accés a l’espai sagrat.

A la part medieval s’han finalitzat els treballs a la necròpolis que compta amb tres nivells. El més elevat data del segle XIV, el segon del XI – XII i l’inferior del segle VIII. En total hi ha unes 260 tombes que segons Ollich "donaran molta informació antropològica". En aquesta campanya d’estiu d’excavacions hi ha participanL'e més de 30 persones.
Etiquetes: