26 d'abril de 2024

Premien professionals del CAP de la Vall del Ges per un estudi sobre la malaltia renal crònica

Fent prevenció de la insuficència renal s'aconsegueix controlar els factors de risc cardiovasculars

El Ter 8 de setembre de 2011 a les 17:48
Professionals de l’Institut Català de la Salut a la Vall del Ges han estat premiats per un treball per millorar el diagnòstic de la malaltia renal crònica. L’estudi va rebre un dels premis a la millor comunicació a la Jornada de Cloenda del Curs Acadèmic organitzada per l’Agrupació de Ciències Mèdiques de Girona.

Segons informa una nota de premsa del Departament de Salut, l’estudi, a càrrec de Maria Pastoret, Fina Tomàs, Lourdes Tarrés, Montse Petit, Núria de la Iglesia i Carme Verdaguer, va ser supervisat per l’endocrinòleg de l’Hospital de Sant Pau Josep M. Pou, director del Comitè Assessor per a la Diabetis.

El treball sobre la malaltia renal crònica en diabètics majors de 80 anys, ha estat fet per professionals del Centre d’Atenció Primària (CAP) de la Vall del Ges, de l’Institut Català de la Salut. El treball ha suposat una intensa recollida de dades en relació als factors de risc cardiovascular dels pacients amb diabetis mellitus tipus 2 majors de 80 anys de la zona de la Vall del Ges. En aquesta tasca s’hi van implicar professionals mèdics i d’infermeria del CAP de Torelló i del consultori local de Sant Vicenç de Torelló.

L’estudi ha permès aprofundir en el coneixement de la malaltia renal crònica (MRC) i afavorir-ne el diagnòstic des de l’atenció primària com a nivell més adequat per al cribatge i la detecció precoç. En identificar els pacients amb risc de patir malaltia renal crònica es fa prevenció de la insuficiència renal i s’aconsegueix optimitzar el control dels factors de risc cardiovascular, la qual cosa permet evitar o frenar les malalties cardiovasculars. Aquest és precisament un dels objectius prioritaris de l’atenció primària per les importants repercussions que té en la societat com a primera causa de mort a Europa.

El treball dut a terme pels professionals osonencs confirma que fins ara hi ha hagut un infradiagnòstic de la malaltia renal crònica i ressalta la importància de fer-ne un diagnòstic precoç per tal d’evitar que la malaltia arribi a estadis avançats. La prevalença d’aquesta malaltia en la població adulta oscil·la entre el 3 i el 13% i està provocada principalment per la diabetis mellitus (sobretot en dones diabètiques), la hipertensió arterial i l’envelliment de la població.
Etiquetes:
Fires i festes