26 d'abril de 2024

Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries tancarà la 20a edició del Solc

El festival itinerant donarà el tret de sortida el proper 5 de maig a Santa Creu de Jutglar

El Ter 3 de maig de 2012 a les 13:27
Aquest dimecres s'ha presentat la vintena edició del Solc als serveis territorials de Cultura de la Catalunya Central
ACN - El nou espectacle de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries que porten a terme conjuntament amb Pep Gimeno i que s'anomena 'La Barraca' tancarà la 20a edició del cicle Solc de música i cultura popular i tradicional del Lluçanès. En el vintè aniversari, el cicle manté la mateixa estructura itinerant que ha caracteritzat la proposta amb actes als diferents pobles del Lluçanès, organitzats per les associacions culturals o els ajuntaments.

En total s'oferiran 21 actuacions entre concerts, balls, animació o tallers dirigides a tots els públics. El secretari de l'associació Solc, Aleix Cardona, ha assenyalat que la programació d'enguany és "variada, assequible en temps de crisi i de qualitat".

El proper dissabte 5 de maig es donarà el tret de sortida a la vintena edició del cicle Solc del Lluçanès dedicat a la música i la cultura popular i tradicional. L'edició d'enguany, que s'ha presentat aquest dimecres als serveis territorials de Cultura de la Catalunya Central a Vic, comptarà amb un acte commemoratiu per celebrar els 20 anys d'existència del cicle. El secretari de l'associació Solc, Aleix Cardona, ha explicat que es tracta de la projecció d'un documental que encara s'està preparant sobre el recorregut del cicle i la seva influència durant aquests anys. El passi tindrà lloc a Olost, el proper 28 de juliol a les 10 de la nit.

Cardona ha assenyalat que totes les formacions que participaran en aquesta edició del cicle provenen de diferents comarques dels Països Catalans, exceptuant el grup Rönsy de Finlàndia, que actuarà a Olost, en l'anomenat 'Solc d'allà enllà', dedicat a propostes musicals d'altres cultures diferents de la catalana. En aquest sentit, la directora dels serveis territorials de Cultura a la Catalunya Central, Maria Àngels Blasco, ha destacat que es tracta d'un cicle que "posa en valor" la música i els músics dels Països Catalans i, en definitiva, "tot allò que és de casa nostra".

Entre les diferents propostes que inclou el programa, Cardona ha destacat les actuacions de Quico El Célio, el Noi i el Mut de Ferreries que conjuntament amb Pep Gimeno "Botifarra" clouran el cicle a Oristà el 29 de juliol, amb l'espectacle 'La Barraca'. Per la seva banda, el mallorquí Biel Majoral oferirà un concert acústic al Monestir de Lluçà el proper 13 de juliol, mentre que Pont d'Arcalís presentaran el seu darrer treball 'Foc al tribunal' dissabte 21 de juliol a Prats de Lluçanès. Els De Calaix celebraran els seus 10 anys de trajectòria dins la 19a Trobada de Cantadors i Cantadores del Lluçanès a la Torre d'Oristà, el proper 30 de juny.

D'altra banda, entre les propostes, també destaca els tallers de danses nòrdiques i balls populars i tradicionals de les comarques del Pirineu, un taller de cant improvisat, revetlles, trobades de gegants, àpats populars, caminades, la taverna, una parada amb novetats discogràfiques, de llibres i revistes i la Fira de Santa Creu de Jutglar el proper 6 de maig, dedicada als pastors i la transhumància. La colla de diables, 'els Cremats d'Olost' celebrarà els seus 25 anys amb una mostra de foc, mentre que els cantadors de Santa Eulàlia de Puig-Oriol obriran la nit de la Festa Major d'Estiu.

Per Cardona, "tot i la greu situació de crisi econòmica", enguany s'ha apostat per una proposta "de nivell" que ha estat possible, també en part, "per la disponibilitat de tots els grups i artistes participants i de la bona disposició de la gent i les entitats del territori". L'associació organitzadora del cicle, compta amb el suport i recursos del Consorci del Lluçanès, el departament de Cultura, els ajuntaments, associacions de la comarca i la Diputació de Barcelona.

Amb tot, "i sense xifres definitives", segons ha explicat Aleix Cardona, tot i que la majoria de recursos econòmics previsiblement es mantindrien, l'aportació d'enguany de la Diputació "podria patir una disminució important del 60% respecte edicions anteriors", cosa que ha provocat que es programessin menys actuacions. Cardona ha assenyalat que en el vintè aniversari, "tot i que hem hagut d'ajustar molt la proposta, finalment hem aconseguit una programació de qualitat".
Etiquetes:
Cultura