25 d'abril de 2024

El Solc comença amb la Fira de Santa Creu i el sopar de pastors, que reivindiquen els camins ramaders

Dins del Solc, en l'àmbit més festiu, en total s'oferiran 21 actuacions entre concerts, balls, animació o tallers

El Ter 8 de maig de 2012 a les 14:08
Una imatge de la fira. Foto: Maria Faura
L’inici del 20è Cicle Solc al Lluçanès es va fer el passat cap de setmana amb la Fira de Santa Creu de Jutglar, dedicada als pastors i la transhumància. Dissabte hi va haver un sopar de pastors amb una trentena de participants de diferents indrets del Lluçanès, del Moianès, el Bages i el Ripollès.

El GTTS i el Solc van repartir entre els assistents un document, la Declaració de maig de Santa Creu, on reivindiquen la feina feta en la recerca, identificació i difusió i dinamització del patrimoni públic que representen els camins ramaders al Lluçanès. Reclamen que amb l’acabament de les obres de millora de la carretera que travessa la comarca, l’anomenat Eix del Lluçanès, es garanteixi la senyalització dels trams de camins afectats per les obres.

Diumenge es va fer la Fira de la Transhumància que va incloure els Gegants d’Olost els Gegants de Prats de Lluçanès i un esmorzar de pastors. Durant el matí, la Fira va anar acollint més públic, que va poder passejar per les parades de productes locals, de joieria, espardenyeria i bestiari fet amb cartró pedra. La Fira va concloure amb un vermut de productes locals i concert dels Acordionistes de Catalunya. Cardona explica que la fira del diumenge es va recuperar l’any 1998 dins del cicle Solc. Era molt antiga i vol ser un espai festiu i de trobada i donar a conèixer activitat que ha estat important al Lluçanès com és la transhumància, el moviment i trasllat dels ramats.

Dins del Solc, en l'àmbit més festiu, en total s'oferiran 21 actuacions entre concerts, balls, animació o tallers dirigides a tots els públics. El secretari de l'associació Solc, Aleix Cardona, ha assenyalat que la programació d'enguany és "variada, de qualitat i amb el pressupost adaptat a la crisit".

Entre les diferents propostes que inclou el programa, Cardona ha fet balanç d’aquests 20 anys i ha remarcat la participació del territori. Totes les formacions que participaran en aquesta edició del cicle provenen de diferents comarques dels Països Catalans, exceptuant el grup Rönsy de Finlàndia, que actuarà a Olost, en l'anomenat 'Solc d'allà enllà'.

Destaquen també les actuacions de Quico El Célio, el Noi i el Mut de Ferreries que conjuntament amb Pep Gimeno "Botifarra" clouran el cicle a Oristà el 29 de juliol, amb l'espectacle 'La Barraca'. Per la seva banda, el mallorquí Biel Majoral oferirà un concert acústic al Monestir de Lluçà el proper 13 de juliol, mentre que Pont d'Arcalís presentaran el seu darrer treball 'Foc al tribunal' dissabte 21 de juliol a Prats de Lluçanès. Els De Calaix celebraran els seus 10 anys de trajectòria dins la 19a Trobada de Cantadors i Cantadores del Lluçanès a la Torre d'Oristà, el proper 30 de juny.

D'altra banda, entre les propostes, també hi ha tallers de danses nòrdiques i balls populars i tradicionals de les comarques del Pirineu, un taller de cant improvisat, revetlles, trobades de gegants, àpats populars, caminades, la taverna, una parada amb novetats discogràfiques, de llibres i revistes. La colla de diables, 'els Cremats d'Olost' celebrarà els seus 25 anys amb una mostra de foc, mentre que els cantadors de Santa Eulàlia de Puig-Oriol obriran la nit de la Festa Major d'Estiu.

El Solc comptarà amb un acte commemoratiu per celebrar els 20 anys d'existència del cicle. Es tracta de la projecció d'un documental que encara s'està preparant sobre el recorregut del cicle i la seva influència durant aquests anys. El passi tindrà lloc a Olost, el 28 de juliol a les 10 de la nit.

El sopar de pastors. Foto: Teresa Parareda

Etiquetes:
Cultura