23 d'abril de 2024

La 60a Festa Verdaguer de Folgueroles uneix literatura i gastronomia

La Quinzena Literària dedicada al poeta començarà divendres 18 de maig i s'allargarà fins al dia 27

El Ter 9 de maig de 2012 a les 17:01
L'alcalde, Carles Baronet, la directora de la Fundació, Carme Torrents, i la presidenta d'Amics de Verdaguer, Maria Homs
ACN - La 60a Festa Verdaguer de Folgueroles uneix literatura i gastronomia i ha creat el primer 'Mercat i tast de pagès'. Així ho ha explicat la directora de la Fundació Jacint Verdaguer, Carme Torrents, qui ha afegit que "amb els temps que corren cal reinventar-se".

S'ha apostat per barrejar les dues disciplines en un mercat que busca la proximitat i la qualitat del producte i on es podran trobar aliments de la Plana de Vic o la coneguda 'coca del mossèn' de Folgueroles. El mercat conviurà amb el ja tradicional Mercat del Llibre Vell de Poesia, amb volums especialitzats en literatura catalana. La Quinzena Literària començarà el 18 de maig i s'allargarà fins el dia 27 amb una vintena de propostes.

La Festa Verdaguer va començar a celebrar-se de manera continuada a Folgueroles, el poble on va néixer i viure el poeta Jacint Verdaguer, a partir del cinquantenari de la seva mort, l'any 1952. Segons ha explicat la directora de a Fundació Jacint Verdaguer, Carme Torrents, es tracta de la festa literària "més antiga" dels Països Catalans. De les primeres celebracions en resta a tot el poble plaques amb poemes de Verdaguer i les celebracions de 'L'arbre de Maig', 'el Concurs de Rams', 'el Ballet de Folgueroles', 'el Mercat del Llibre Vell de Poesia', les 'Flors del Desvari' i 'la Caminada pels llocs Verdaguerians'.

El seguit d'actes de la festa començaran divendres 18 de maig, el Dia Internacional de Museus, amb la inauguració de l'espai recuperat pels alumnes de l'escola mossèn Cinto anomenat el 'Racó de Mossèn Cinto' i amb la inauguració de l'exposició 'Caritat, un llibre d'almoina'.

Els actes centrals de la festa, però, no arribaran fins el cap de setmana del 19 i 20 de maig, amb la 'Tallada de l'Arbre de Maig i la Plantada'. Aquesta tradició es duu a terme des de fa 25 anys i és el símbol de l'inici de la festa en què els nens i la gent gran del poble, acompanyats per grallers i flabiolaires, surten al bosc per tallar l'arbre que es porta a mans fins a la plaça i s'estén a terra. Seguidament, se'n comença a pelar l'escorça i es planta davant l'església i es guarneix amb serrells i serpentines mentre es duen a terme danses al seu voltant. Després, al seu voltant s'hi aplega una corrua de gent per animar un grimpaire a pujar-hi.

Diumenge dia 20 serà el torn pel IX Mercat del Llibre Vell de Poesia i el I Mercat i tast de pagès que juntament amb el taller de jocs tradicionals per a la mainada de l'època de l'escriptor congregarà el major nombre d'assistents a la festa. El mateix dia també tindrà lloc el Concurs de Rams, una ofrena floral i el Ballet de Folgueroles i altres danses, una jornada que acabarà amb el parlament d'homenatge a Verdaguer a càrrec del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i l'alcalde del poble, Carles Baronet.

*Preestrena d'un concert amb textos de Verdaguer*

Dissabte dia 19 de maig Folgueroles viurà la preestrena de l'espectacle 'Cançons d'Antoni Massana amb textos de Jacint Verdaguer'. El concert estarà precedit per una introducció sobre la selecció de peces a càrrec del musicòleg i director de l'Auditori de Barcelona, Joaquim Garrigosa, i s'interpretaran una quinzena de cançons líriques de Verdaguer i del cicle de l'obra 'Idil·lis i cants místics', musicats per Antoni Massana.

El segon cap de setmana de la festa, la celebració acollirà una trobada d'improvisacions poètiques amb assistents d'arreu anomenada 'les Flors del Desvari' i que tindrà lloc el dissabte 26 de maig a l'Ermita de la Damunt de Folgueroles. La Cloenda de la Festa Verdaguer anirà a càrrec d'Anna Girbau amb una lectura poètica també a la Damunt.

*Reivindicació d'un calendari comarcal de festes*

Per la seva banda, l'alcalde de Folgueroles, Carles Baronet, ha aprofitat la presentació dels actes de la festa per reivindicar un calendari comarcal de festes tradicionals i culturals de la comarca d'Osona. Segons Baronet, caldria que el Consell Comarcal d'Osona s'encarregués d'aquesta tasca "perquè ens trobem que cada vegada es duen a terme més activitats d'aquest tipus i ens encavalquem uns ajuntaments amb els altres".
Etiquetes:
Cultura