26 d'abril de 2024

Manlleu s'afegeix a la recollida de signatures per la dació hipotecària i aquest dijous se'n fa una xerrada

La campanya té una recollida de signatures no oficial paral·lela per a qui sigui major de 16 anys o bé per a estrangers

El Ter 24 de maig de 2012 a les 13:18
Imatges del darrer desnonament que es va ajornar per la pressió popular, a l'abril als Hostalets de Balenyà
A l’abril va començar a Osona la recollida de signatures per a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a la regulació de la dació en pagament de les hipoteques, de la paralització dels desnonaments i del lloguer social. Aquest dijous 24 de maig tindrà lloc una xerrada informativa, a 2/4 de 9 del vespre al Casal Boira Baixa.

El Casal Boira Baixa de Manlleu, les Associacions de Veïns i Veïnes dels barris de Vilamirosa i de l’Erm i persones a títol individual de Manlleu col·laboren a la campanya de recollida de signatures. Una de les coordinadores de Manlleu, Maira Costa, ha explicat que la xerrada "informarà del procés i d’on ve aquesta proposta d’engegar una ILP". Es tracta "d’un dret que tenim com a ciutadans per demanar que es legisli de nou". Sobretot en el marc de la crisi "hi ha un problema perquè s’està limitant el dret a l’habitatge per a moltes persones". No només es tracta "d’ajudar la gent que està afectada ara pels desnonament sinó que es resolgui el problema a llarg termini", ja que ara "la llei juga en contra de la gent".

La xerrada la faran Assumpta Ordeig i un altre integrant de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca d’Osona. La ILP demana al Congrés dels Diputats de Madrid que modifiqui la llei d’enjudiciament civil. Així, les persones que arriben a la situació extrema de no poder pagar i han de donar el pis al banc, els deute els quedi saldat. Ara, es troben que el pis és taxat a un preu més baix que el que deuen d’hipoteca i continuen sense pis, i amb un deute de per vida. Costa diu que l’Estat Espanyol "és dels pocs països en què ens trobem aquesta situació".

A Manlleu, s’han establert diferents punts de recollida de signatures permanents a la Cafeteria del Casal Cívic Frederica Montseny, a l’Espai Solidari (botiga de comerç just), la Farmàcia Pou (al carrer Vilamirosa) i durant els vespres al Casal Boira Baixa.

A banda, també volen ser presents puntualment al mercat del dissabte i a alguns esdeveniments culturals de Manlleu fins al mes d’octubre. Costa diu que a Manlleu no tenen dades però saben que hi ha gent que està afectada malgrat que se’n desconegui la magnitud. L’últim cas de desnonament que es va aturar va ser als Hostalets de Balenyà. A Manlleu no hi ha cap cas que s’hagi aturat amb pressió popular "però no vol dir que no hi hagi aquest problema". Els organitzadors de la ILP demanen que es facin públics aquests casos i que els afectats busquin suport. En casos en què hi ha hagut reivindicació pública en el moment del desnonament "els bancs després han acceptat la dació però si no hi ha un grup és més difícil negociar en solitari". La recollida de signatures també demana la paralització dels desnonaments i l'aposta pel lloguer social.

La ILP demana la dació obligatòria per als bancs en casos d’execució hipotecària. També contempla la cancel·lació del deute que les persones que ja han perdut l’habitatge segueixen tenint amb el banc perquè la llei permet quedar-se’l per un 60% del seu valor de taxació. La reconversió dels pisos embargats pels bancs en habitatge de lloguer social, amb preferència per les persones que ja hi viuen.

És promoguda per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteques (PAH), els sindicats CCOO i UGT, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC)i l’Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals.

De la campanya a nivell de tot l’Estat Espanyol hi ha la pàgina web www.quenotehipotequenlavida.org. A Osona es pot consultar la pàgina drethabitatge.blogspot.com.es. La ILP ha de recollir almenys 500.000 signatures de persones amb dret a vot i s’acaba el termini el dia 5 de novembre. Es recolliran firmes fins al 30 d’octubre. La campanya també té una recollida de signatures no oficial paral·lela per a qui sigui major de 16 anys o bé per a persones estrangeres, amb NIE, que "tenen dret a contreure una hipoteca i també han de tenir dret a donar la seva opinió sobre la dació".
Etiquetes: