24 d'abril de 2024

Una quarantena de científics pentinen tres dies el Moianès per fer un inventari biològic

S'identificarà el màxim nombre d'espècies de fauna i flora d'una zona determinada

El Ter 6 de juny de 2012 a les 10:17
Una quarantena de científics pentinaran des d'aquest dimecres fins aquest divendres una àrea del terme municipal de Collsuspina (Osona) amb l'objectiu de recopilar el màxim nombre de citacions de la comarca del Moianès i de l'espai natural protegit d'aquesta àrea i de la Riera de Muntanyola, recentment ampliat.

En aquesta zona hi ha poques dades de biodiversitat i la nova informació recopilada s'introduirà al Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya (BDBC). Es tracta de les Segones Jornades de Prospecció biològica de Catalunya, organitzades pel Departament de Territori i Sostenibilitat, amb la col·laboració del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural, de la Universitat de Barcelona i la Institució Catalana d'Història Natural.

La jornada consta d'un tipus especial de treball de camp, internacionalment i tècnicament conegut com a 'bioblitz', en què un grup de científics porten a terme durant 24 o més hores un inventari biològic intensiu. La finalitat és identificar el màxim nombre d'espècies de fauna i flora d'una zona determinada i contribuir a augmentar i avaluar el coneixement de la biodiversitat de l'àmbit escollit. Hi participen científics especialistes en tots els grups taxonòmics, que s'instal·len en un centre logístic i base del treball de camp, analitzant i processant les dades. Aquest treball és una manera de contribuir al coneixement científic d'un àmbit i alhora promoure i difondre la biodiversitat.

D'altra banda, per als ciutadans interessats, el dissabte es farà una sortida naturalista guiada per conèixer el medi natural del Moianès, centrada en el coneixement de la flora de la fauna i el sector de serra de Santa Coloma - torrent de l'Espina. De l'11 al 21 de juny es podrà visitar al casal de Moià l'exposició fotogràfica Natura Catalana, rica i plena, amb imatges d'arreu del país, realitzada per la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura i la Institució Catalana d'Història Natural.

Les Primeres Jornades de Prospecció es van celebrar fa dos anys al Solsonès amb motiu de l'Any Internacional de la Biodiversitat, i és voluntat del Departament de Territori i Sostenibilitat celebrar-les amb regularitat.
Etiquetes: