26 d'abril de 2024

Cinquanta científics recullen dades sobre la flora i la fauna del Moianès per fer un inventari biològic

La informació obtinguda s'introduirà al Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya

El Ter 7 de juny de 2012 a les 09:42
Un moment de la recollida de mostres
ACN - Uns cinquanta científics participen des d'aquest dimecres i fins divendres en les Segones Jornades de Prospecció Biològica de Catalunya. Es tracta d'un treball de camp que es realitza en una àrea del Moianès propera a Collsuspina amb l'objectiu de recopilar noves dades sobre la biodiversitat i els valors naturals d'aquest territori que, després, s'introduiran al Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya.

Salvador Grau, cap del Servei de Planificació i Gestió de l'Entorn del departament de Territori i Sostenibilitat, ha explicat que a Catalunya "encara hi ha molt territori desconegut des del punt de vista de la seva diversitat biològica" i aquesta jornada "permetrà obtenir nova informació".

La jornada consta d'un tipus especial de treball de camp, internacionalment i tècnicament conegut com a 'bioblitz', en què un grup de científics porten a terme durant 24 o més hores un inventari biològic intensiu. En aquesta ocasió seran tres jornades de treball en què la cinquantena de científics que hi participen recopilaran totes les dades possibles relacionades amb la fauna i la flora del Moianès.

Segons ha explicat Grau a l'Agència Catalana de Notícies, aquest tipus de jornades "fa temps que es fan en altres països", malgrat que a Catalunya és el segon cop que es fan. "Consisteix en convidar un conjunt de científics de diferents disciplines de la diversitat biològica perquè pentinin un territori determinat", ja que, segons Grau, "Catalunya encara és poc coneguda des del punt de vista de la seva diversitat biològica"

L'any 2010 les jornades van tenir lloc al Solsonès i, segons Grau, "malgrat no haver estat mai un punt focal de treballs sobre recerca de biodiversitat, es van trobar coses realment interessants" i "espècies que no es coneixien ni a Catalunya ni tampoc a la comarca". "Tenim un país amb una biodiversitat biològica extremadament rica, des de l'alta muntanya fins al Delta de l'Ebre, amb més de 700 tipus d'hàbitats diferents classificats", ha ressaltat Grau, qui també ha lamentat que "hi ha zones molt poc prospectades perquè no estan visualitzades com grans àrees de biodiversitat".

En aquesta ocasió s'ha escollit la zona del Moianès propera a Collsuspina i de l'espai natural protegit d'aquesta àrea i de la Riera de Muntanyola, recentment ampliat. En aquesta zona hi ha poques dades de biodiversitat i la nova informació recopilada s'introduirà al Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya (BDBC). De tota la informació recopilada també se'n farà un informe que estarà disponible a la xarxa per qui el vulgui consultar.

D'altra banda, per als ciutadans interessats, el dissabte es farà una sortida naturalista guiada per conèixer el medi natural del Moianès, centrada en el coneixement de la flora de la fauna i el sector de serra de Santa Coloma - torrent de l'Espina. De l'11 al 21 de juny es podrà visitar al casal de Moià l'exposició fotogràfica 'Natura Catalana, rica i plena', amb imatges d'arreu del país, realitzada per la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura i la Institució Catalana d'Història Natural.
Etiquetes: