25 d'abril de 2024

El jaciment de Puig Ciutat reflecteix la Guerra Civil entre romans

"Sembla que en el lloc que és Puig Ciutat avui, hi haurien hagut assentaments de soldats romans"

El Ter 21 d'agost de 2012 a les 13:52
Arqueòlegs treballant en el jaciment
El dissabte 28 de juliol es va acabar la tercera campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment de Puig Ciutat, situat a Oristà. Enguany s’ha procedit a l’excavació de les estances amb les bigues cremades i, ubicades a l’extrem est de l’assentament, on l’any 2010 es va descobrir una muralla.

L’arqueòleg i codirector de les obres, Carles Padrós, explica que "després d’excavar sota les bigues cremades" es va trobar el "nivell de circulació -dels romans- amb totes les restes arqueològiques. Es va trobar ceràmiques senceres alguna afora bastant sencera, algun element de ferro, un projectil de fona..."

Segons els arqueòlegs, totes aquestes restes de Puig Ciutat daten de la República romana, entre el 80 i 35 aC, però amb una tendència cap a la segona meitat del segle I a.C. Aquest fet, juntament amb els clars indicis d’un final violent, diuen els experts, que molt probablement es situa en el marc de la Guerra Civil entre el Cèsar i els partidaris de Pompeu.

Per altra banda, sota el terra d’unes habitacions prop de la muralla s’ha trobat restes de ceràmica del final del bronze segle VII aC, una època molt més antiga que la de l’imperi romà. De totes maneres Padrós comenta que de moment la importància de les troballes rau en l’època de la república romana.

"Sembla que en el lloc que és Puig Ciutat avui hi haurien assentats soldats romans o si més no auxiliars romans. Aquesta gent son atacats també per soldats romans. es una guerra entre romans i això ho fa molt destacable. Trobem puntes de catapulta, puntes de fletxa, diversos elements relacionats amb el món militar..." diu Padrós. També s’han extret projectils de fona, àmfores que servien per donar de menjar als soldats, i claus de sandàlies militars.

En el jaciment de Puig Ciutat, de fa 3 anys s’hi treballa tots els estius durant 15 dies, amb una campanya d’enguany que ha finalitzat fa unes setmanes. Ara les troballes es portaran el laboratori per analitzar-les i fer-ne l’informe. Padrós diu que de cara l’any que ve es té previst tornar a excavar en el jaciment i comenta que s’espera descobrir un carrer empedrat que va fins a la muralla i una habitació que podria ser un accés a una torre. És a dir, unes construccions que s’encaren cap a un assentament militar establert pels romans.

Part de les ruïnes descobertes

Etiquetes:
Cultura