25 d'abril de 2024

Més de 400 persones formen una cadena humana a Folgueroles per defensar el català

L'acte s'ha fet com a resposta a la reforma del ministre Wert

El Ter 19 de desembre de 2012 a les 11:20
Una imatge de la cadena humana
ACN - Més de 400 persones han format una cadena humana a Folgueroles -el poble natal de Jacint Verdaguer- a favor del català a l'escola. Amb barretina i un distintiu on s'hi podia llegir 'Hereus de la llengua de Verdaguer', els alumnes del col·legi Mossèn Cinto han unit l'escola amb el Museu Verdaguer i el monument dedicat a l'escriptor situat a la plaça de l'Ajuntament.

La directora de la Fundació Jacint Verdaguer, Carme Torrents, ha explicat que "l'acte reivindicatiu representa la unió de tres símbols: l'escola -que és el futur-, el museu -que és el passat- i la plaça -que és l'espai públic-". Segons Torrents, l'acte vol ser una resposta als "continus atacs de l'Estat i a l'última reforma de Wert".

La cadena humana s'ha estès des de l'escola del municipi fins al Museu Verdaguer i la plaça de l'Ajuntament, on es troba el monument dedicat a l'escriptor català nascut en aquest municipi d'Osona. La directora de la Fundació Jacint Verdaguer, Carme Torrents, ha explicat que "com hereus de la llengua de Verdaguer", els veïns de Folgueroles i els alumnes de la seva escola han volgut reivindicar la llengua catalana a l'escola.

Torrents ha destacat la figura de Verdaguer (1845-1902) en la recuperació del català. "Amb la seva obra, va posar les bases de la literatura catalana moderna i va elevar el català al nivell de les llengües d'Europa", ha explicat. Segons Torrents, l'acte ha estat una resposta "als continus atacs de l'Estat i a la reforma educativa impulsada pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert". "Tot i que en ocasions són tan fora de lloc que no val la pena ni contestar-les", ha afegit.

Per la seva banda, la directora de l'escola Mossèn Cinto, Montse Lahoz, ha dit que "és intolerable que, després de tants anys lluitant per una escola laica i catalana, ara es vulgui eliminar el català de l'escola". Lahoz ha assegurat que si es tira endavant la reforma de Wert, el col·legi de Folgueroles no l'acatarà.

Segons la directora del centre, els alumnes s'han mostrat molt participatius. De fet, eren molts els que cridaven a favor del català i la independència de Catalunya durant l'acte. L'actor català Lluís Soler ha participat amb la lectura del poema 'El Pi de les Tres Branques', de Jacint Verdaguer.
Etiquetes:
Ràdio Manlleu