26 d'abril de 2024

Manlleu participa al front comú de municipis i consells comarcals contra el fracking

En la mateixa línia també s'ha expressat el president del Grup de Defensa del Ter

El Ter 25 de març de 2013 a les 09:43
Tots els alcaldes i presidents dels consells comarcals que han signat l'anomenat 'Compromís d'Orís'
ACN - Una cinquantena de municipis i consells comarcals d'Osona, la Garrotxa, el Ripollès, el Bages i el Berguedà han fet front comú contra el fracking. Tots ells han signat un manifest, batejat com el 'Compromís d'Orís', reclamant una llei que prohibeixi la fractura hidràulica al territori i que s'impulsi un canvi de model energètic que deixi enrere la dependència dels hidrocarburs.

Els afectats pels projectes d'investigació 'Ripoll' i 'Leonardo' creuen que la decisió del Govern de tirar enrere els permisos és una "petita victòria", però que no abaixaran la guàrdia perquè l'Estat pot autoritzar les prospeccions. Diuen que allò que es vol és "escurar al plat" perquè al subsòl no hi ha grans bosses de gas.

El territori ha fet pinya aquest dissabte contra els projectes d'investigació (i possible explotació) d'hidrocarburs que l'afecten. Els representants de municipis i consells comarcals afectats pels permisos 'Ripoll' i 'Leonardo', que abasten les comarques de la Garrotxa, el Ripollès, Osona, el Bages i el Berguedà s'han reunit a l'Ajuntament d'Orís (Osona) per signar un manifest on s'oposen a les prospeccions.

A la trobada hi han assistit una cinquantena d'alcaldes, regidors i presidents dels consells. Un a un, han anat posat la seva signatura al manifest (batejat com a 'Compromís d'Orís') que s'oposa a què les empreses investiguin la presència de reserves de gas mitjançant el fracking.

També coneguda com a fractura hidràulica, aquesta tècnica consisteix a injectar a pressió grans quantitats d'aigua barrejada amb sorra i productes químics al subsòl, per fracturar les roques i d'aquesta manera alliberar-ne el gas que hi ha a l'interior. El 'Compromís d'Orís' s'oposa frontalment al fracking i recull que la tècnica té "inherents impactes ambientals i paisatgístics que afecten la fauna, la vegetació i la mateixa salut de les persones".

El 'Compromís d'Orís', però, va més enllà. I és que el text també reclama que s'impulsi una llei "específica" que prohibeixi el fracking a Catalunya i que es deixi enrere la dependència dels hidrocarburs. "Allò que reclamem és un canvi de model energètic basat en les energies renovables", ha ressaltat l'alcalde d'Orís, Arnau Basco.

Tant les comarques afectades com la Plataforma Aturem el Fracking (PAF), que ha impulsat l'acte, consideren que les decisions que ha pres el Govern són "una petita victòria", però que en cap cas cal abaixar la guàrdia. En el cas del permís 'Ripoll', impulsat per l'empresa Teredo Oils, la Generalitat l'ha tirat enrere perquè no s'havia presentat la documentació pertinent. Pel què fa al permís 'Leonardo' (lligat amb un altre que també afecta Catalunya, el 'Darwin') el Govern ha iniciat els tràmits per denegar-los tots dos a Montero Energy Corporation, la multinacional que els ha sol·licitat.

*"Ja hem begut oli"*

L'alcaldessa de Riudaura (Garrotxa), Eulàlia Masana, ha explicat durant la trobada que l'Estat pot decidir tirar-los endavant, tot i la decisió que ha pres la Generalitat. "Si ho fa, ja hem begut oli, perquè aleshores les empreses no necessitaran la Generalitat per a res i podran fer fracking allà on vulguin", ha assegurat.

Masana ha lamentat que l'afany per trobar reserves de gas "es carregui el territori", i ha assegurat que allò que pretenen aquestes empreses és "escurar el plat" perquè Catalunya no té grans bosses d'hidrocarburs amagades al subsòl. "Nosaltres vivim aquí perquè ens agrada la natura i només volem que no ens toquin el nas; aquí no hi ha res del què busquen i no entenem la seva fixació per fer prospeccions, que ens deixin en pau", ha afirmat.

En la mateixa línia també s'ha expressat el president del Grup de Defensa del Ter (GDT) i membre de la Plataforma Aturem el Fracking, Sergi Solà. "Les denegacions dels permisos per part del Govern són una bombolla d'oxigen i no s'ha d'oblidar que aquestes companyies no han tingut ni un mínim respecte pels tràmits administratius", ha explicat. I hi ha afegit: "Si aquests depredadors arriben a portar a terme les prospeccions, això significarà gairebé una sentència de mort per al territori".

L'acte d'avui a Orís no serà l'únic que es farà contra el fracking i que aplegarà un grup de municipis. El proper 13 d'abril, la plataforma ha convocat a Agramunt (l'Urgell) els pobles i consells comarcals afectats pel permís 'Darwin' (que abasta les comarques de la Noguera, l'Urgell, la Segarra i el Solsonès) per signar un manifest en la mateixa línia del 'Compromís d'Orís' d'aquest dissabte.
Etiquetes: