24 d'abril de 2024

Un grup de pastors demana el dret de pas per un camí ramader d'Olost que es troba tallat amb una tanca

Reivindiquen el dret de pas pels camins perquè "és un patrimoni de tots"

El Ter 13 d'abril de 2013 a les 11:46
Josep Salvans guarda el seu ramat a Olost
ACN - El Grup de Treball de Transhumància i diversos pastors han reivindicat aquest matí la reobertura d'un camí ramader d'Olost que queda tallat per una tanca que han col·locat els propietaris d'un càmping.

Un dels protestants, Josep Salvans, ha demanat el dret a transitar pels camins públics "sota l'empara del dret de pas per un patrimoni que és de tots". Es tracta d'un sender transhumant del camí que va de Vic a Berga.

Els pastors fa temps que es mobilitzen i aquest dissabte 500 xais han recorregut el camí ramader que va d'Olost a la Santa Creu de Jutglar. Es tracta de la quarta acció de protesta que duen a terme i han demanat la implicació de les administracions per posar fi al problema.

Segons el pastor Josep Salvans, ‘Cuca’, el fet que des del càmping s'hagués col·locat aquesta tanca des de l'obertura ara fa catorze anys respon a una "apropiació" del camí per part del propietari que va decidir tancar el pas per les seves finques.

Salvans demana la implicació de les administracions per solucionar el conflicte començant per la municipal però, assegura, "sembla que no hi ha voluntat per desenrocar la qüestió i catalogar el camí com es mereix". Salvans explica que el camí ramader "és un patrimoni de tothom, tant històric com cultural", que és necessari que es preservi. El pastor assegura que últimament "no és la quantitat de ramats que hi passin", degut a la situació actual de la ramaderia, però el camí també és patrimoni per a excursionistes.

El camí ramader que passa per Olost està interromput per una tanca a l'alçada del càmping

El pastor Josep Salvans, més conegut com Cuca, amb el seu ramat de 500 ovelles

La senyalització del camí ramader que passa per Olost està tombada. Pocs metres més enllà està interromput per una tanca

Etiquetes: