27 d'abril de 2024

Recitals poètics, música, conferències i exposicions per celebrar la Quinzena Literària Verdaguer

El cantautor Roger Mas oferirà un concert íntim amb versions de poemes del poeta osonenc

El Ter 10 de maig de 2013 a les 11:37
Maria Àngels Blasco, Carme Torrents, Carles Baronet i Maria Homs
ACN - Una vintena d'actes entre recitals poètics, música, conferències, exposicions i mercats serviran per celebrar la Quinzena Literària Jacint Verdaguer de Folgueroles. La directora de la Fundació Verdaguer, Carme Torrents, ha explicat que la festa d'enguany pren un sentit "reivindicatiu".

Sota el títol 'Som hereus de la llengua de Verdaguer', s'inaugurarà una exposició amb un recull d'activitats que defensen la immersió lingüística i reafirmen el compromís de la societat cap al català. Els actes començaran el 17 de maig i s'allargaran fins el dia 26. En destaca el concert íntim de Roger Mas amb versions de poemes de Verdaguer i el parlament sobre la figura del poeta a càrrec del president Artur Mas.

La directora de la Fundació Verdaguer, Carme Torrents, ha explicat que la festa homenatge d'enguany al poeta pren un sentit "més reivindicatiu". 'Som hereus de la llengua de Verdaguer' és el lema de l'exposició que es podrà veure a l'escola del poble i que recull activitats que ha dut a terme el centre i que defensen la immersió lingüística i reafirmen el compromís de la societat en vers la llengua.

Durant la Quinzena Literària es presentarà l'edició crítica 'En defensa pròpia' de les Obres Complertes on s'explica que Verdaguer va ser perseguit, humiliat, tractat de boig i condemnat a l'exili de la Gleva per mantenir-se fidel als seus ideals. Això serà divendres 17 de maig a les vuit del vespre la Casa Museu Verdaguer. Segons ha explicat Torrents, els articles de 'En defensa pròpia', formen part de l'etapa "més conflictiva, però també més creativa de poeta".

Dissabte 18 tindrà lloc la festivitat de l'Arbre de Maig en què s'aprofitarà per inaugurar les plaques al carrer Vilanova amb el poema 'So barretinaire'. La tradició de l'Arbre de Maig és tallar un arbre i plantar-lo al mig de la Plaça Verdaguer que presidirà els actes durant la festa. És doncs el símbol de l'inici de la festa dedicada al poeta.

El mateix dissabte 18 Roger Mas cantarà a Verdaguer davant d'un centenar de persones en un espectacle íntim. El cantautor de Solsona ja va actuar a Folgueroles en el marc de la festa Verdaguer el 2004 i va participar en el projecte de lectura Canigó 125 veus. Mas destaca per la musicació de poemes de Jacint Verdaguer com 'Anem' o 'Caminant', inclosos en el disc Cançons Tel·lúriques. El cost de l'entrada és de 12 euros, 10 anticipada.

Torrents ha explicat que el Mercat del Llibre Vell de Poesia arriba enguany a la desena edició com una fira "plenament consolidada" en el calendari de Fires del llibre de Catalunya.

La Quinzena Literària revalida l'aposta pel mercat del tast de pagès on es vendrà menjar de pagès, directe del productor al consumidor. Es tracta d'un mercat petit que busca la proximitat i la qualitat amb productes de la Plana de Vic com els embotits, els llegums, les menges de l'hora, els làctics o la típica coca del mossèn.

Cada any una personalitat rellevant del món de la política i la cultura catalana fa un parlament sobre la figura del poeta i el seu vincle amb Folgueroles i Catalunya. El parlament d'homenatge a Verdaguer d'enguany anirà a càrrec del president Artur Mas

Un altre dels actes rellevants, ha destacat Torrents, és la conferència 'Dir sense por. Llibertat d'expressió', divendres 24 de maig a dos quarts de vuit del vespre, a càrrec de l'escriptor amazing Salem Zènia perseguit al seu país per escriure en la seva llengua.

Dissabte 25 de maig a les cinc de la tarda tindrà lloc l'acte de les Flors del Desvari, una trobada de lectures i improvisacions poètiques i musicals. El títol de la trobada juga amb el títol del llibre que Jacint Verdaguer va escriure en plena crisi personal i que porta per títol 'Flors del Calvari. Llibre de consols', escrit l'any 1895.

Diumenge 26 de maig a dos quarts de nou del matí es donarà el tret a la caminada popular 'A les envistes del Ter: Verdaguer i Martí i Pol', amb motiu del desè aniversari de la mort del poeta de Roda de Ter. Es tracta d'una caminada per la Plana de Vic amb recitals poètics i un tradicional entrepà de botifarra.

Del 17 de maig al 9 de juny es podrà visitar l'exposició fotogràfica 'Veus silenciades, veus rescatades', que denuncia les violacions de la llibertat d'expressió al món a través de quinze casos d'escriptors perseguits
Etiquetes:
Cultura