24 d'abril de 2024

El 'sí' a la sobirania fiscal s'imposa a Seva amb el 97,8% dels vots i una participació del 22,8%

El consistori ja ha avançat que el resultat de la consulta popular serà vinculant

El Ter 27 de maig de 2013 a les 11:57
Uns veïns de Seva (Osona) vota en la consulta sobre la sobirania fiscal
ACN - Un total de 638 veïns del municipi de Seva (Osona) han votat favorablement aquest diumenge a la pregunta que els ha plantejat el consistori: 'Vols que l'Ajuntament de Seva pagui els teus impostos a l'Agència Tributària de Catalunya?'. Els vots del 'sí' han sumat un 97,85%, mentre que hi ha hagut 9 vots negatius i 4 en blanc. La participació ha estat del 22,84%.

L'Ajuntament ja ha avançat que la consulta serà vinculant i, per tant, en els propers dies farà els passos necessaris per pagar l'IVA i l'IRPF a la Generalitat, en comptes de fer-ho a l'Hisenda espanyola. Es tracta del primer municipi del país que organitza una consulta per preguntar a la població si està a favor o no de la sobirania fiscal.

Els habitants de Seva han decidit aquest diumenge a través d'una consulta popular si volen pagar els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya. En total estaven cridats a votar prop de 2.700 persones majors de 16 anys i, finalment, han acudit a les urnes 652 persones (un 22,84%). La proposta de fer la consulta ha estat consensuada entre l'equip de govern (format per Unió Municipal, Independents per Seva i la CUP) i l'únic grup de l'oposició que és CiU.

La pregunta que han hagut de respondre els veïns de Seva és: 'Vols que l'Ajuntament de Seva pagui els teus impostos a l'Agència Tributària de Catalunya?'. Els votants podien escollir entre les respostes 'sí', 'no' o vot en blanc. Els vots afirmatius han estat 638 (un 97,85%), els vots negatius 9 (un 1,38%), els vots en blanc 4 (0,61%) i hi ha hagut un vot nul.

Segons ha explicat la regidora de la CUP, Betty Costa, es tracta d'una consulta vinculant i, per això, en els propers dies el consistori farà els passos necessaris per pagar els impostos a la Generalitat, enlloc de fer-ho a l'Hisenda espanyola.

Es tracta del primer municipi de Catalunya que sotmet als seus ciutadans a una consulta popular per demanar-los la seva opinió sobre la sobirania fiscal. Tanmateix, altres ajuntaments catalans han aprovat a través dels plens municipals mocions sobre aquesta qüestió. A més, ja hi ha 11 municipis que han decidit ingressar els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya, així com també autònoms i empresaris.
Etiquetes:
Economia i empresa