26 d'abril de 2024

La Farga i la UVic posen en marxa un mòdul antimicrobià al Museu del Coure a les Masies de Voltregà

El nou espai consta d'un vídeo il·lustratiu de 10 minuts de durada on es veu l'experimentació

El Ter 18 de juny de 2013 a les 09:15
Una imatge de la inauguració, a la qual hi va assistir el conseller Mas-Colell
ACN - La Farga i la Universitat de Vic han posat en marxa aquest dilluns un nou mòdul antimicrobià al Museu del Coure de Masies de Voltregà. La instal·lació demostra, a través d'un estudi científic propi, les propietats del coure per eliminar la viabilitat del 99'9% dels microbis en menys de dues hores.

El director del SART Medi Ambient de la UVic i autor de l'estudi, Josep Turet, ha explicat que es tracta d'una característica inèdita que fa d'aquest material un metall "de futur" per al seu ús en superfícies d'ús públic i que evitaria possibles contaminacions. Per exemple, el coure es podria utilitzar en caixers automàtics, centres hospitalaris, així com també en canonades on ha de circular aigua sanitària

La Farga i la Universitat de Vic han posat en marxa aquest dilluns un nou mòdul antimicrobià al Museu del Coure de Masies de Voltregà. De forma inèdita per part d'una iniciativa privada, La Farga va encarregar a la Universitat de Vic l'elaboració d'un estudi per avalar les propietats antimicrobianes del coure al llarg del temps en quatre espècies bacterianes (Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa i Enterobacter aerogenes) reconegudes per EPA (Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units).

El director del SART de Medi Ambient de la Universitat de Vic i autor de l'estudi, Josep Turet, ha explicat que a més s'han determinat qualitativa i quantitativament les diferències existents entre l'efecte antimicrobià del coure i quatre materials d'ús quotidià com són l'acer inoxidable, el vidre, l'alumini i el plàstic.

Un dels principals resultats obtinguts en l'estudi és que el coure té un efecte antimicrobià d'entre 1.000 i 1 milió de vegades superior a la resta de materials estudiats, la qual cosa obre les portes a aquest metall per la seva utilització en superfícies de contacte tals com passamans, caixers automàtics, centres hospitalaris, així com també la seva utilització en canonades per aigua sanitària.

L'estudi conclou que el coure és un agent que tendeix a eradicar els microbis, en tots els casos estudiats, a les 24 hores de contacte. En canvi, la resta de materials assajats mostren que serien necessaris més de tres dies perquè els microorganismes aportessin valors indicatius de la inhibició complerta de la seva viabilitat.

L'estudi ha estat realitzat per Josep Turet i Anna Fenosa del SART de Medi Ambient de la Universitat de Vic. Al Museu del Coure es poden visualitzar els resultats obtinguts a l'estudi a través del nou mòdul que s'ha inaugurat. Entre les autoritats presents a l'acte, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell ha ressaltat la constant inversió que realitza La Farga en el desenvolupament de nous materials i serveis, així com la voluntat constant per exportar arreu del món les propietats i usos del coure.
Etiquetes:
Economia i empresa