24 d'abril de 2024

El Museu de la Torneria de Torelló obre les portes al públic

el 98% de les peces del fons del museu són donacions de particulars, concretament d'antics torners del poble

El Ter 2 d'agost de 2013 a les 13:50
Una de les màquines presents al Museu de la Torneria de Torelló
ACN. - El Museu de la Torneria de Torelló, amb seu a l'antiga fàbrica de Can Vidal, ha obert les portes al públic aquests dies de Festa Major. El projecte encara no està acabat de museïtzar per la manca de finançament, però l'empenta de diversos antics torners voluntaris ha fet possible que les màquines ja estiguin col·locades i a punt per ser explicades a través de visites guiades.

El seu director, Gerard Verdaguer, ha explicat a l'ACN que el projecte ja té "cara", "però encara li falten els ulls". Al segle XIX Torelló va esdevenir un important centre de torneria equiparable als de Sant Hilari Sacalm o Arbúcies, on es fabricaven complements de fusta per a la maquinària tèxtil, com les bitlles per a telers.

El Museu de la Torneria de Torelló explica el procés d'industrialització de Catalunya a partir d'un ofici artesà, el torner de fusta i banya, que amb l'arribada de la industrialització es va convertir en un sector industrial complementari al sector tèxtil. El director del museu, Gerard Verdaguer, ha explicat a l'ACN que el museu posa de relleu com es passa del taller artesà a la fàbrica, i com la necessitat d'elaborar complements per a la maquinària tèxtil concentrada a la zona, fomenta el desenvolupament de torneries que, com la de Can Vidal - construïda entre 1898 i 1901-, donaven feina a més de 60 treballadors.

El museu comença amb un espai natura on es pot observar la matèria primera amb què elaboraven les peces. Així, muntats en carretons i palets, es poden apreciar diferents tipus de fusta de la zona que després servirien per a fabricar, entre d'altres, bitlles de teler, rodets d'ordidor o canons de metxera.

L'exposició explica l'origen de la torneria i la seva evolució. Així, el visitant pot entendre tot el procés de treball, des de la transformació del tronc de l'arbre fins a l'obtenció de peces, a través de les màquines exposades. Durant la visita s'expliquen des dels torns de ballesta inicials, activats per la força manual de braços i peus i on cada peça que elaborava l'artesà és única, fins a les màquines automatitzades actuals, passant per les de vapor o les que feien servir sistemes d'embarrats. Tot i que les torneries treballaven bàsicament en la fabricació de peces per a la indústria tèxtil amb fusta i banya d'animals, també hi va haver torners que es van especialitzar en la fabricació de joguines de fusta, mànecs de portes, ganivets o els taps de les botes de vi.

Verdaguer ha explicat que en l'apartat de joguines, destaca la torneria de Can Rosset, fundada per Pere Vila Soldevila, i que es va especialitzar en la fabricació de ninots de Walt Disney. Soldevila va rebre l'autorització oficial de la factoria americana per a la fabricació dels ninots gràcies al seu virtuosisme i curós treball.

El director ha assenyalat que el 98% de les peces del fons del museu són donacions de particulars, concretament d'antics torners del poble.

*Fins a 70 torneries a la Vall del Ges el 1960*

A partir del segle XIX prolifera a la Vall del Ges el sector de la torneria. Tot i que Verdaguer assenyala que no hi ha una raó que expliqui aquest fenomen, una de les hipòtesis amb què es treballa és el fet que els antics teixidors de la zona, amb l'arribada de la industrialització i les filatures, perden la feina i busquen un nou sector econòmic on poder treballar. Molts d'aquests, doncs, "canvien la perxa pel torn i passen dels telers manuals als torns de ballesta".

Verdaguer ha assenyalat que al 1960, a la demarcació de Barcelona, de les 150 torneries existents, 70 es trobaven a la Vall del Ges. El plàstic va ser el responsable que les peces de torneria elaborades a partir de materials com la fusta o la banya entressin en crisi "perquè les peces de plàstic eren molt més econòmiques".

*60.000 euros d'inversió per acabar el museu*

El Museu de la Torneria és un dels 25 museus que configuren el Sistema de Museus Nacionals del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, amb seu a Terrassa. El Museu de la Torneria neix el 1999, amb els primers contactes per a l'adquisició i rehabilitació de l'antiga fàbrica de Can Vidal, una de les tres grans fàbriques del sector que hi havia a Torelló. A banda de la forta inversió de l'Ajuntament, també s'ha comptat amb aportacions econòmiques dels Fons Europeus de Cooperació, de la Fundació de Caixa Manlleu, la Fundació Caixa Catalunya i la Generalitat. El cost total del projecte serà d'1,5 milions d'euros.

El museu no podrà obrir les portes al públic amb normalitat per la manca de finançament, ja que no s'ha pogut acabar d'adequar la museïtzació. Segons Verdaguer, encara falten uns 60.000 euros d'inversió. Amb tot, fins que aquests ingressos no arribin i a l'espera de la inauguració oficial de l'espai, el museu té previst oferir visites guiades a aquells grups que ho desitgin.
Etiquetes: