24 d'abril de 2024

Catuav, empresa guanyadora d’un dels viatges Innovacat, pren part en un congrés a Washington

El projecte premiat, Thermofarm, permet escanejar tèrmicament edificis amb petites aeronaus no tripulades

El Ter 28 d'agost de 2013 a les 13:44
Representants de Catuav recollint el premi Innovacat 2012
La novetat de la convocatòria dels premis Innovacat 2012 era un viatge formatiu. Catuav, l'empresa de Moià que es va imposar en l'apartat Empresa Jove, l'ha dut a terme durant el mes d'agost. La companyia té un equip de sis persones i Jordi Santacana n’és el director i fundador. Santacana ha explicat a Ràdio Manlleu que el viatge "ha estat molt profitós" i els ha permès "entrar en contacte amb les empreses que han desenvolupat la tecnologia de les aeronaus no tripulades en la seva màxima expressió ".

Les tres persones de Catuav que han viatjat als Estats Units comenten que han aprofitat el viatge per visitar el MIT de Boston, que és la màxima referència mundial en innovació tecnològica, on Catuav hi ha fet promoció del nou CTC (Centre Tecnològic Catuav). També han visitat els museus de l'aire de la Smithsonian Foundation a Washington i Dulles, dos museus que tenen seccions dedicades a avions no tripulats de gran interès per l’equip tècnic de l’empresa.

Santacana aclareix que amb algunes d’aquestes empreses "ja hi teníem contactes i ens interessava conèixer-nos personalment". Van poder relacionar-se amb moltes empreses nord-americanes però també asiàtiques i europees. El premi "ha estat un gran impuls i estem molt agraïts a tothom que ho ha fet possible". Afirma que el guardó ha donat difusió i visibilitat a l’empresa. A més, Catuav ha invertit el premi en efectiu, de 12.000 euros, "en tecnologia". Els premis Innovacat els convoca l’OPE de Manlleu, Benito Urban, el Grup Bon Preu, Casa Tarradellas, La Farga Group i Girbau.

El director de l’empresa recorda que "el GPS va néixer com una tecnologia estrictament militar, exactament igual que internet, que era una xarxa de comunicacions d’intel·ligència militar i ja ningú no se’n recorda". Santacana diu que els avions no tripulats "malauradament són coneguts pel seu vessant militar però també tenen moltes aplicacions útils a la vida civil". És el cas del projecte Thermofarm, que permet escanejar tèrmicament els edificis mitjançant un petit helicòpter equipat amb una càmera tèrmica i així es fomenta l’estalvi energètic

Les aeronaus no tripulades poden accedir a punts de l’edifici als quals seria molt difícil accedir. Les imatges tèrmiques s’obtenen des de tots els angles de l’edifici i ara estan desenvolupant un ‘software’ que les combina totes i elabora un model tridimensional.
Ara s’estan acabat els últims tràmits urbanístics que farien possible inaugurar la nova seu en uns terrenys que van comprar pel desembre.

Els tràmits legals també estan pràcticament enllestits i creuen que a principis d’octubre començaran a construir la seu. Últimament han fet vols a Osona per l’Institut de Recerca Tècnica Agroalimentària (IRTA), que té parcel·les de conreus experimentals prop de Gurb i també vols d’adquisició de dades pel mateix projecte Thermofarm. El projecte és pràcticament únic a Europa i s’està arribant a acords de col·laboració amb centres nord-americans, que solen ser públics i vinculats a universitats.
Etiquetes: