23 d'abril de 2024

Les Masies de Roda i Roda de Ter reten homenatge a Bac de Roda en el tricentenari de la seva mort

Mascarell fA una crida a "saber mirar enrere i honorar els grans homes del passat, per saber mirar endavant"

El Ter 4 de novembre de 2013 a les 11:56
Un regiment de Miquelets es va unir a la commemoració
ACN - Les Masies de Roda i Roda de Ter han celebrat aquest dissabte al vespre un homenatge al seu heroi local Francesc Macià i Ambert, conegut com a Bac de Roda, en el tricentenari de la seva mort.

Membre de la noblesa vigatana i com a tal un dels signataris del Pacte dels Vigatans, va ser un militar que va lluitar com a cap dels Miquelets a favor de Carles III en la Guerra de Successió fins el 1713, any en què, delatat, fou condemnat a mort pel bàndol borbònic i penjat a Vic el 2 de novembre. L'acte institucional ha comptat amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, qui en clau de política actual ha fet una crida a "saber mirar enrere i honorar els grans homes, per saber mirar endavant".

El conseller de Cultura ha defensat que una àmplia majoria de catalans comparteixen avui bona part de les conviccions que també perseguia Bac de Roda, "les conviccions que és possible fer una nació democràtica, lliure i avançada". "I en aquesta lluita estem també avui", ha afegit, una lluita "que no va contra ningú sinó a favor de tots els ciutadans de Catalunya" malgrat que certs sectors ho vulguin confondre, ha conclòs.

Mascarell ha tancat els seu discurs animant al conjunt del país a conèixer i reconèixer el passat. "Aquells pobles que saben honorar els seus grans homes i dones vol dir que estan mirant endavant". "Desconfieu d'aquelles societats que diuen que no cal mirar enrere", ha etzibat. "Cal mirar enrere i saber d'on es ve perquè així és com s'expressa que s'està mirant endavant" i és per això, ha afegit, que "Catalunya avui honora amb més convicció que mai els seus grans homes", ha conclòs.

L'acte d'homenatge dels 300 anys de la mort a la forca de Bac de Roda s'ha celebrat a la Masia Bac de Roda, la casa pairal on aquest patriota català va viure amb la seva esposa i els seus fills al municipi de les Masies de Roda. Fins aquí s'hi han apropat unes tres-centes persones, que han seguit els parlaments institucionals i també l'ofrena floral en memòria del militar.

A més del conseller Mascarell, l'acte ha comptat amb la presència dels alcaldes de Les Masies de Roda, Ramon Isern, i de Roda de Ter, Jordi Serra. Tots dos han comparat la vida i mort de Bac de Roda amb la situació política actual de Catalunya i han defensat la democràcia, la llibertat i el dret a decidir del poble català.

L'acte s'ha donat per finalitzat amb una marxa de fins a 300 torxes, en representació dels 300 anys de l'aniversari de la mort del patriota català. Una marxa que s'ha acompanyat, juntament amb l'acte d'homenatge, amb la presència de l'associació cultural dels Miquelets de Catalunya amb una recreació teatral dels milicians i soldats que van defensar els drets, les llibertats i les institucions catalanes fins el 1714.

Posteriorment, s'ha representat 'Francesc' en diferents indrets del nucli urbà de Roda de Ter, un espectacle teatral itinerant que repassa alguns moments de la vida de Bac de Roda amb l'objectiu d'aproximar al públic com era i com va viure Francesc Macià Ambert, mort a la forca a la plaça de Vic un dia com avui, 2 de novembre, de 1713.
Etiquetes:
Cultura