25 d'abril de 2024

Roda de Ter ret homenatge a Martí i Pol amb una lectura popular dels seus poemes

El conseller de Cultura ha destacat el poeta com "un dels grans del país" perquè va saber "connectar" amb la gent

El Ter 12 de novembre de 2013 a les 10:07
El contratenor de Manlleu Jordi Domènech ha llegit un dels poemes de l'autor
ACN - Roda de Ter ha homenatjat aquest dilluns a Miquel Martí i Pol, un dels fills més il·lustres del municipi, quan fa just 10 anys de la seva mort. Amb l'objectiu de recordar el poeta, s'ha organitzat una lectura de poemes oberta a tothom.

Noms coneguts del món de la cultura osonenca com el poeta Lluís Solà o el contratenor Jordi Domènech han passat per l'escenari, també el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. El conseller ha escollit un dels poemes del recull 'L'àmbit de tots els àmbits' amb especial significança "perquè té molt a veure amb tot allò que el país està vivint en aquests moments". L'acte ha clos amb un espectacle poètic a càrrec dels alumnes de 6è de Primària de les escoles del poble.

Aquest 11 de novembre, 10 anys després que l'esclerosi múltiple s'endugués el poeta, Roda de Ter ha volgut recordar Miquel Martí i Pol amb un homenatge popular que ha consistit en un recital de poemes de l'autor i un espectacle teatral i poètic a càrrec dels alumnes de 6è de Primària de les escoles del municipi.

L'alcalde de Roda de Ter, Jordi Serra, ha obert la lectura de poemes que han homenatjat Martí i Pol. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha pres el relleu del recital i ha escollit el poema número 8 del recull 'L'àmbit de tots els àmbits' perquè, ha dit, "és com una premonició". Es tracta d'una poema "que té molt a veure amb tot allò que estem vivint ara", ha afegit. Altres personalitats del món de la cultura d'Osona han fet la seva aportació al recital com Roser Anglada, Aràlia Codinachs, el contratenor Jordi Domènech, la diputada Mireia Hernández, la dramaturga Maria Masoliver, el director teatral Joan Roura, el poeta Lluís Solà, Ismael Suriñach o Josep Torra.

*Un dels grans poetes del país*

Abans que comencés l'homenatge d'aquest vespre, Ferran Mascarell ha volgut conèixer de primera mà el llegat que el poeta, abans de morir, va cedir a la Diputació de Barcelona a canvi que no sortís mai de Roda de Ter. Acompanyat per l'alcalde de Roda i les autoritats, el conseller s'ha endinsat entre els llibres i documents que conformaven la biblioteca particular de Martí i Pol a la biblioteca Bac de Roda.

Mascarell ha destacat que el llegat del poeta correspon "a la nostra significació amb el món poètic i literari". El conseller ha qualificat la poesia de Martí i Pol com "una de les grans poesies del nostre país". Segons Ferran Mascarell, el poeta va aconseguir un gran ressò popular "perquè va saber connectar amb la gent del país, amb la manera d'expressar la relació amb la vida, amb els seus pensaments profunds, amb les realitats profundes". I ho va fer " des de la senzillesa que Miquel Martí i Pol va saber conrear com ningú".

A més, "aquesta mirada, aquest saber fer sobre el país, sobre la nació, sobre el sentit nacional, sobre la política, totes aquestes coses ara estan presents deu anys després a través de la seva permanència entre nosaltres gràcies a la fidelitat que els ciutadans, que el consideren el seu patrimoni, li han donat", ha afegit Mascarell.

El dia 23 de novembre, el Futbol Club Barcelona farà un acte de reconeixement al poeta, que havia estat membre de la Fundació del Futbol Club Barcelona, durant el partit Barça-Granada. Un dels vicepresidents del club, Carles Vilarrubí, ha llegit un poema durant l'acte d'homenatge a Martí i Pol. Vilarrubí ha destacat que el club ha volgut superar l'àmbit estrictament esportiu "per aportar el seu granet de sorra i donar a Martí i Pol la projecció que es mereix".

Més enllà de l'acte central de record al poeta celebrat al Teatre Eliseu de Roda de Ter, la commemoració del desè aniversari de la mort de Miquel Martí i Pol també s'ha fet sentir arreu de Catalunya. Una vuitantena de municipis han organitzat recitals de poemes al carrer aquest 11 de novembre.
Etiquetes:
Cultura