25 d'abril de 2024

Els Tonis de Santa Eugènia arriben als 125 anys i ho celebraran engalanant els balcons

El passant aplegarà una setantena de carros, alguns amb carregaments nous

El Ter 15 de gener de 2014 a les 10:41
L'alcaldessa de Santa Eugènia, Anna Franquesa, el president dels Tonis, Josep Burgaya, i altres membres de la comissió
ACN - La Festa dels Tonis de Santa Eugènia de Berga arriba a la 125a edició diumenge. El president de l'entitat, Josep Burgaya, ha explicat que per celebrar-ho s'engalanaran els balcons dels carrers per on passaran els carros amb imatges i motius del sant, "per donar vistositat al passant".

Tot i que la festa començarà a les 12 del migdia, abans es podrà veure a la plaça una recreació històrica en homenatge a la figura de Segimon Malats, considerat el primer veterinari de l'Estat espanyol i fill del poble. L'home mantindrà una conversa amb un remeier de l'època i el públic podrà conèixer les dues visions que imperaven sobre la matèria: una més científica, i una altra de més popular.

La Festa dels Tonis de Santa Eugènia de Berga arribarà a la seva 125a edició aquest diumenge. Amb tot, la celebració dedicada a Sant Antoni Abat, amb motiu de la benedicció dels animals que treballen al camp perquè aquests gaudeixin de bona salut durant tot l'any, començarà dissabte al vespre. El pregó, a càrrec de l'arxiver municipal Agustí Dalmau, donarà el tret de sortida als actes. Tot seguit, es donarà pas al sopar popular, que enguany tindrà un preu assequible de 10 euros perquè hi pugui assistir el màxim nombre de veïns. La vetllada acabarà amb un ball obert a tothom.

La jornada de diumenge començarà amb el típic esmorzar de traginers i la obertura d'una fira amb productes artesanals. Poc abans de les 12, a la plaça, tindrà lloc una recreació històrica en homenatge a la figura del veterinari Segimon Malats (s.XIX). Al punt del migdia, els carros i els animals començaran a desfilar davant del capellà perquè aquest els beneeixi i la comitiva donarà tres voltes al poble, tal i com marca la tradició, essent Santa Eugènia de Berga un dels pocs municipis del país que manté aquest costum.

En total, i si el temps acompanya, es podran veure setantena de carros vinguts d'arreu de la comarca i també de punts com Castellbisbal o La Garriga. El president dels Tonis de Santa Eugènia, Josep Burgaya, ha destacat un grup de carros que mereix una mirada especial on s'explica el cicle del batre. De la resta de carruatges, alguns passejaran veïns, i els altres aniran carregats amb les eines que s'utilitzaven antigament al camp o amb menjar.

Burgaya també ha destacat la portada de la revista dels Tonis d'enguany, ideada i pintada per l'artista català Carles Vergés, que representa les arrels dels Tonis i ho relaciona amb el món del cavall, un món molt arrelat també a Santa Eugènia de Berga.
Etiquetes:
Cultura