26 d'abril de 2024

Borgonyà Memory publica a internet un miler d'imatges històriques de la colònia industrial

Borgonyà Memory és una iniciativa popular que "vol seguir basant-se en la participació de la gent"

El Ter 14 de febrer de 2014 a les 13:37
Una família del mas Can Roqué cap al 1934 en una foto que va efectuar en Jaume Clos i Vilà, aportada per Jordi Rosanes
El Museu del Ter de Manlleu prepara, de cara a principis del mes de març, una mostra amb material fotogràfic de l’arxiu particular Borgonyà Memory. Es tracta d’una iniciativa de l’antropòleg Jaume Amargant, que ha penjat a la xarxa pràcticament un miler d’imatges antigues de la colònia del Ter a Facebook i a la pàgina en construcció borgonyà.cat.

La interactivitat de les xarxes socials ha permès identificar persones que surten en aquestes imatges, algunes de les quals són un autèntic tresor, de principis del segle XX i fins i tot hi ha una fotografia de finals del XIX. El principal impulsor, Jaume Amargant considera que el seu arxiu "no ha estat difícil" d’aplegar perquè tothom hi ha col·laborat. Mitjançant Facebook ha aconseguit que "moltes de les fotos les comenta la gent i hi fan aportacions".

Jaume Amargant explica que la iniciativa parteix de la idea de la divisió entre fotografia oficial als pobles i la més popular, que feia la gent amb les seves càmeres. La diferència entre ambdues és "substancial" perquè la primera recull els esdeveniments de forma institucional i la segona de manera personal i familiar.

Algunes de les imatges que sobresurten són les de construcció del nucli urbà, el pont de la Diputació, els actes i festes ja són coneguts. En canvi "el punt de vista de la gent era el que m’interessava més, per desconegut". L’antropòleg, que va néixer a Borgonyà i hi va viure fins als 28 anys, constata que "apareixen els avantpassats, avis i besavis i la gent de seguida s’hi ha enganxat perquè el que ens atreu i ens remou per dins són les persones". Segons diu "hem aconseguit que la gent gran de Borgonyà s’apuntin a les xarxes socials quan no s’ho haguessin pensat mai de la vida".

Quan es parla de Borgonyà o de les colònies "es sol parlar de la relació amb la fàbrica i anècdotes sobre qüestions de producció però es deixa massa acotat els temes de les persones que hi vivien; era interessant saber què feien a les estones lliures i no tant els temes fabrils i laborals, que ja s’han treballat molt". Fins i tot algunes fotografies parles de "fets que molta gent no coneixia". Una de les imatges mostra l’antic pont (el nou és de 1955) que el batalló republicà va volar durant la Guerra Civil, a la retirada de Catalunya. També li ha cridat l’atenció la vida quotidiana de principis del segle XX.

Amargant considera que "Borgonyà és una mena de plató a l’aire lliure on s’hi podria rodar perfectament una pel·lícula de 1920 o 1930 sense modificar grans coses; això fa que sigui una peça singular o una mica única dins del panorama de les colònies del Ter i del Llobregat, algunes força depauperades". A la col·lecció hi ha una foto del segle XIX, del grup de teatre aficionat de Borgonyà, escocesos, de 1898 i aquesta és "una peça realment excepcional".

Les imatges les escaneja i "hi poso una sèrie de filtres per millorar les fotos, que a més com més antigues són, més petites i van sortint petits detalls i coses un cop ampliades". Borgonyà Memory és una iniciativa popular que "vol seguir basant-se en la participació de la gent", també en el vessant econòmic. Ara demanen fons a través d’un número de compte. Les fotos es volen bolcar a la pàgina web www.borgonyà.cat, que ja han adquirit i "la idea és que de cara al 2015 ja s’hagi pogut fer tot el bolcat de dades".
Etiquetes:
Cultura