26 d'abril de 2024

La formatgeria Betara del Lluçanès, la més guardonada internacionalment

Ramon Berengueras, propietari i mestre formatger, ha consolidat l'empresa internacionalitzant el producte

ACN 7 d'abril de 2014 a les 11:10
Una imatge de l'estand de Betara a la fira Alimentaria 2014
La formatgeria Betara, propietat del mestre artesà Ramon Berengueras, és una companyia de segona generació que en pocs menys de 25 anys ha passat de ser una granja de producció de llet a transformar aquesta matèria primera i convertir-la en un producte reconegut arreu del món.

De fet, de les 13 varietats de formatge que actualment elaboren al Lluçanès, 6, gairebé la meitat, han estat guardonades amb diferents premis internacionals, cosa que suposa ser l'empresa del sector amb més guardons acumulats. El més destacat, el primer premi World Cheese Awards, al formatge ecològic de cervesa que va suposar el reconeixement mundial per primera vegada d'un formatge ecològic elaborat a Catalunya.

La crisi del sector agrari ja la veia venir Ramon Berengueras durant els anys noranta, poc després de l'entrada de l'estat espanyol a la Comunitat Econòmica Europea, el 1986. Les limitacions de la Política Agrària Comuna i les limitacions a la producció van posar en alerta en aquest ramader del Lluçanès que ràpidament va optar per transformar la seva granja d'Olost del Lluçanès amb un centre de producció de formatge.

Berengueras explica que la raó del seu èxit es basa en el procés de producció del producte, que es fa com es feia el formatge tradicionalment, tot i que ara ho fa amb processos molt més modernitzats que el permeten innovar, mantenint la tradició.

Entre els dos producte més innovadors que últimament ha posat en el mercat està el formatge de cabra de cervesa ecològic i el formatge també de cabra fet amb castanyes de Viladrau. El formatge de cervesa ha estat el que ha obtingut el major reconeixement internacional amb el premi 'World Cheese Awards'. Es tracta d'un formatge que un cop fet es banya amb cervesa. La seva elaboració és amb llet ecològica i la combinació de la cervesa i del formatge dóna una olor amb matisos de cervesa, torrefactes, fusta i blat.

El formatge de cabra amb castanyes de Viladrau està considerat per la formatgeria com el seu producte estrella. Una textura cremosa barrejada amb la castanya cruixent que segons Berengueras recorda el trabuc de Serrallonga.

Betara fabrica formatges d'ovella, de cabra i de vaca, madurats amb l'aire dels Pirineus, el que els dóna un sabor i una qualitat molt característics de la zona.

Betara posseeix el distintiu de productors ecològics artesanals amb bestiar etiquetat com a animal ecològic. També elabora formatge fresc, mató i iogurts. El 2013 els guardons van ser el Lactium a la mostra de formatges i vins Lactium de Vic on va obtenir la medalla d'or al formatge de cabra madurat.

També el 2013 va obtenir quatre premis en el World Cheese Awards, cosa que la deixa com la formatgeria espanyola més guardonada amb una medalla de plata al formatge de cabra ecològic, una medalla de plata al formatge de vaca, una medalla de bronze al formatge de cabra de farcellet i una medalla també de bronze al formatge cremós.
Etiquetes:
Economia i empresa