26 d'abril de 2024

Vic aprova un augment de les ordenances fiscals d'un 2,89% només amb el vot a favor de l'equip de govern

Burgaya ha dit que l'augment té en compte la situació actual de crisi econòmica

El Ter 20 d'octubre de 2008 a les 17:22
Un moment de les votacions al ple de Vic
El ple de l'Ajuntament de Vic ha aprovat aquest dilluns un augment mitjà de les taxes i els impostos d'un 2,89% de mitjana. El president de l'àrea d'Economia, Josep Burgaya (PSC), ha dit que l'augment va en la mateixa línia de l'any anterior d'augmentar la pressió fiscal per sota de l'IPC. En el cas dels impostos, l'augment serà d'un 2,71% mentre que les taxes creixeran un 3,41%.

La revisió de les ordenances s'ha aprovat amb el vot favorable dels regidors de l'equip de govern format per CiU, el PSC i ERC. La CUP i ICV-EUiA s'han abstingut mentre que la PxC hi ha votat en contra. El portaveu de PxC, Josep Anglada, crítica que els principals augments es facin amb els impostos més habituals.

En el cas dels impostos més habitual com l'Impost de Bens Immobles (IBI) o l'Impost d'Activats Econòmiques (IAE), l'augment serà del 4,8% de mitjana. Pel que fa a les taxes, la del servei de deixalles també augmentarà en un 4,8%. En les diferents taxes i impostos, hi haurà bonificacions per col·lectius amb menys recursos que per una qüestió jurídica s'inclouran com a subvenció.

Burgaya ha dit que l'augment té en compte la situació actual de crisi econòmica i que amb aquesta puja l'Ajuntament pot mantenir els ingressos que que sostenen el cost dels diferents serveis municipals. Burgaya considera que, amb aquest augment mitjà del 2,89%, l'Ajuntament podrà mantenir la previsió d'ingressos tot i la situació econòmica i la davallada de sol·licituds per llicències d'obres. El segon tinent d'alcalde vigatà diu que les previsions són recaptar una quantitat molt similar als 26.600.000 euros recaptats en l'actual exercici. Segons ha explicat el polític socialista, si en el passat mandat els impostos representaven el 70% del pressupost municipal actualment això s'ha reduït fins al 65% gràcies a més aportacions d'altres organismes.

La PxC s'ha quedat sol amb el vot contrari perquè entén que aquest augment 'no toca en temps de crisi'. Josep Anglada ha reiterat que l'augment del 4,8% que s'aplica en impostos com l'IBI, IAE o deixalles està per sobre de la previsió d'IPC que, segons ell, estarà quan acabi l'any al 4%. Per Anglada amb aquest augment no s'ajuda al ciutadà sinó que se 'l'enganya' dient que és un augment moderat. Aquest augment de les ordenances reflecteix, segons Anglada, que el globus en què estava vivint l'equip de govern ha 'rebentat i cau'.

Des de la CUP, Quim Soler ha descartat prendre l''actitud fàcil i populista' de votar-hi en contra, en referència al posicionament de la PxC. L'augment del 4,8% de l'IBI, l'IAE o les deixalles es, segons Soler, 'una mica excessiu'. El portaveu dels independentistes també ha demanat que s'estudiïn mesures per poder aplicar recàrrecs en els pisos buits i beneficis per les famílies monoparentals tal i com ells demanes.

Des d'ICV-EUiA, Xavier Tornafoch, ha lamentat que no se'ls hagi tingut en compte alhora de valorar les seves propostes alhora d'aprovar les ordenances fiscals. Tornafoch van explicar que van presentar dotze mesures per fer un pressupost més ecològic i social. Aquestes anaven en la línia de beneficar qui apliques polítiques mediambientals i d'igualtat.

Josep Burgaya, president de l'àrea d'Economia

Etiquetes:
Política Municipal