24 d'abril de 2024

La vespa xinesa amenaça els castanyers del Montseny

Els Centre de Manipulació de la Castanya ja està fent proves per eradicar la plaga i evitar que perjudiqui la collita

ACN 1 de juliol de 2014 a les 10:39
Joaquim Soler mostra una de les branques de castanyer afectades per la vespa xinesa
Una vespa xinesa ha posat en alerta el Centre de Manipulació de la Castanya de Viladrau. El seu gerent, Joaquim Soler, ha explicat a l'ACN que encara no se sap amb seguretat quins efectes tindrà en la collita, "però afectarà segur".

El centre es va posar en marxa ara fa quatre anys amb 500 quilos de castanyes i enguany se n'han posat a la venda 10.500. La progressió, però, es podria veure frenada degut a la vespa xinesa, que pon els ous a les gemmes dels arbres més joves i n'impedeix la floració. L'equip de Soler ja treballa amb experts en abelles per trobar una solució. L'animal es va detectar el 2012 a la part sud del Montseny i ara ja hauria fet el salt a la part que toca amb les Guilleries.

El Centre de Manipulació de la Castanya de Viladrau té quatre anys de vida i es dedica, a banda de vendre les castanyes durant l'època de la Castanyada, a l'aprofitament de la fusta, la gestió dels boscos i a la comercialització de productes elaborats a partir del fruit, entre altres activitats. Precisament durant aquesta tasca de gestió dels boscos, s'han adonat que els arbres amb què treballen, i que es troben a diferents finques de privats amb qui han arribat a acords de gestió i explotació, estaven malalts.

El gerent del centre, Joaquim Soler, es lamenta que la culpable és una abella que prové de la Xina i que cria als branquillons dels castanyers. L'insecte diposita un ou just en el punt de floració dels arbres. A mesura que la larva va creixent es pot apreciar un bulb que actua de niu de la futura abella. Quan s'ha format, es trenca i surt la vespa, però durant el procés l'arbre ha dedicat la seva força al creixement de l'insecte i, per contra, les fulles no s'han desenvolupat i els fruits no poden néixer perquè no hi ha prou energia.

Soler vol que s'estableixi un protocol per actuar contra l'amenaça ja sigui sobre els arbres o dissuadint les vespes del seu objectiu en les zones afectades. En aquest sentit, el seu equip i diversos experts en aquest tipus d'insectes ja estan treballant per trobar una solució que passaria per atraure les vespes a través d'olors, "per despistar-les" i evitar que ponguin els ous en els arbres.

Ara, des del Centre de Manipulació de la Castanya estan "observant molt" per veure com evoluciona i on afecta més, i poder assenyalar quin és el cicle de la vespa i així poder-la "controlar, que no eradicar". Les conseqüències, es lamenta Soler, "son evidents" i afecten uns castanyers que tenen més de 500 anys". "No és només un problema pels que recollim les castanyes, sinó que també és una qüestió que afecta el patrimoni del territori", afegeix.

El gerent del centre assenyala l'arribada de castanya de la Xina com la principal causa de la introducció de l'insecte en territori català. Davant el dèficit de castanya pròpia de Catalunya, ja que hi ha molta més demanda que oferta, la importació des d'altres països hauria afavorit aquest fenomen. "Comprar producte de fora comporta aquests riscos", es lamenta, "en canvi, comprar producte d'aquí té més avantatges, perquè coneixes el producte i qui hi ha a darrera, i per això és més segur i millor", sentencia.
Etiquetes:
Societat