25 d'abril de 2024

Ortega anuncia que el Consorci del Moianès s'adscriurà a la Diputació de Barcelona

El diputat d'ERC i alcalde de Moià, Dionís Guiteras, demana al Govern que fixi un calendari per crear la nova comarca

ACN 17 d'octubre de 2014 a les 09:52
Moment de la reunió entre la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, amb els alcaldes que volen formar la el Moianès
La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha anunciat aquest dimecres durant el Ple del Parlament que el Consorci del Moianès s'adscriurà a la Diputació de Barcelona per evitar que desaparegui el 31 de desembre.

Aquest és el perill que corria aquest ens amenaçat per la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) que estableix que els consorcis s'han d'adscriure a un ens administratiu abans de l'any que ve.

Ortega ho ha dit després que el diputat d'ERC i alcalde de Moià (Bages), Dionís Guiteras, hagi interpel·lat al Govern per demanar-li que fixi un calendari per la creació de la comarca del Moianès, formada per 10 municipis del Bages, Osona i el Vallès Oriental.

Una de les principals preocupacions dels deu municipis del Bages, Osona i el Vallès Oriental que impulsen la comarca del Moianès era la possible desaparició del Consorci a causa de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) impulsada pel govern espanyol. Així ho ha exposat al Ple del Parlament l'alcalde de Moià i diputat d'ERC, Dionís Guiteras, qui ha demanat al Govern que fixi un calendari perquè abans del 31 de desembre la nova comarca del Moianès pugui ser una realitat.

Amb tot, després d'aquesta demanada, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha anunciat l'adscripció del Consorci a la Diputació de Barcelona, de manera que "la seva continuïtat està assegurada i, per tant, hem salvat l'escull que més ens anguniava". "La nostra prioritat sempre ha estat assegurar la continuïtat dels serveis que el Consorci presta als ciutadans", ha expressat Ortega. Segons la vicepresidenta, el fet que la continuïtat de l'ens estigui assegurada, "ens permet que fem les coses bé" i, per tant, tirar endavant "un procés exemplar".

*El primer pas, una consulta*

El 22 d'abril de 2010 el Departament de Governació va rebre la proposta de creació de la comarca del Moianès i el 15 de desembre del mateix any va arribar l'expedient de creació de la nova comarca a la Comissió de Delimitació Territorial, que va emetre'n un informe favorable. Guiteras ha explicat al Parlament que el projecte ha anat passant tots els tràmits i "només falta que el Departament de Governació porti l'avantprojecte de llei al Govern perquè s'aprovi".

Ortega ha manifestat la importància que els ciutadans del territori puguin participar d'aquest procés i, per això, ha explicat que "seria positiu que al Moianès es dugués a terme una consulta perquè la gent pugui expressar la seva opinió". Ortega també s'ha referit en els mateixos termes pel Lluçanès, que també està impulsant la creació d'una nova comarca. "Aquest és el nostre full de ruta i creiem que és el que s'ha de seguir en els propers mesos, sobretot perquè legitima la sol·licitud que va néixer des de la mateixa ciutadania", ha expressat.

*Un model d'èxit*

L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, ha defensat que el Consorci és un "model d'èxit" amb vint anys d'història. Segons ha detallat, és un ens "despolititzat" en què "alcaldes de diferents colors polítics s'han posat d'acord per donar eines a la gent del territori i així hem aconseguit que a dia d'avui al Moianès tingui una taxa d'atur del 10,9%". Al Moianès hi viuen 13.140 habitats repartits als municipis de Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l'Estany, Moià, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja i Santa Maria d'Oló.

Segons ha expressat Guiteras, "per continuar prestant els serveis necessitem aquesta eina que és el consorci i que ha estat imprescindible". Segons el batlle, aquest model de gestió "porta un retorn als ajuntaments de 12 euros per cada euro invertit" i, a més, creu que és un model "absolutament preparat i democràtic". Per això, Guiteras ha demanat l'acceleració del procés de creació de la nova comarca "per poder disposar d'un consell comarcal, que és qui té les competències".
Etiquetes:
Política Municipal