24 d'abril de 2024

El Moianès ha de votar pel gener si es constitueix en nova comarca

La Generalitat diu que queda garantida la continuïtat del Consorci del Moianès

ACN 11 de desembre de 2014 a les 17:38
Una imatge de la trobada de Joana Ortega i els alcaldes del Moianès
Els veïns dels municipis del Moianès, entre els quals hi ha Collsuspina, que forma part d’Osona, decidiran aquest mes de gener si es constitueixen en una nova comarca. No serà a través d'una consulta com era la intenció inicial, sinó a través d'un procés participatiu.

La Generalitat actuarà, doncs, de la mateixa manera que ho va fer amb el 9-N, segon la vicepresidenta Joana Ortega. Seran els alcaldes els que convocaran el procés, tot i que comptaran amb el suport del departament de Governació que, entre d'altres, fixarà els criteris i el dia de la votació. Ho ha explicat l’alcalde de Moià, Dionís Guiteras.

El segon compromís de la vicepresidenta ha estat el de garantir la continuïtat del Consorci del Moianès, que perillava amb l'entrada en vigor de la LRSAL. El 31 de desembre hauria de tancar davant la impossibilitat d'adscriure's a l'ajuntament de Moià. Ortega ha explicat que, de manera provisional, serà la Diputació de Barcelona la que acollirà el Consorci, fins a la creació definitiva de la comarca.

El tercer compromís és el de tramitar per lectura única la llei de creació de la comarca del Moianès, fet que elimina tots els tràmits parlamentaris i permet l'aprovació definitiva en el mateix ple en què és presentada. Guiteras ha advertit que en cas de convocatòria anticipada d'eleccions, si el Consorci del Moianès no s'ha pogut adscriure a la Diputació de Barcelona es produiria un greu problema.

En cas d'eleccions també s'ajornaria molt probablement el procés participatiu. Tot i que en la reunió no hi havia representants dels municipis del Lluçanès, Guiteras ha explicat que Ortega s'ha compromès a aplicar els mateixos criteris per al Lluçanès.
Etiquetes:
Política Municipal