26 d'abril de 2024

La festa ramadera dels Tonis de Taradell mobilitzarà unes 700 persones

El pregó dels Tonis de Taradell va a càrrec de Carme Forcadell, presidenta de l'ANC

ACN 9 de gener de 2015 a les 18:17
Una imatge de la presentació de la festa
La festa ramadera per excel·lència del calendari, en honor a Sant Antoni Abat, ja s’instal·la a la comarca. A Manlleu, aquest divendres es fa el pregó a càrrec de Joan Arimany. Entre les poblacions veïnes, a Taradell aquest cap de setmana la festa mobilitzarà unes 700 persones.

El president dels Tonis, Josep Presseguer, ha assenyalat que la festa vol guanyar en "qualitat" i per això tots els carregaments seran nous enfocats en oficis relacionats amb el bosc, com per exemple el d'espinyador.

El Passant dels Tres Tombs de Taradell, celebrat des de 1780 i declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional, encetarà un any més, juntament amb l'Esquirol, el calendari dels Tonis de la comarca convertint aquest municipi en un museu a l'aire lliure. Sobre aquest mateix concepte ha parlat la directora dels Serveis Territorials a la Catalunya Central del Departament de Cultura, Maria Àngels Blasco.

El regidor de Pagesia de l'Ajuntament de Taradell, Jordi Baucells, ha explicat que els Tonis coincidiran amb la inauguració de la 'Cabanya de l'Alzina', el punt neuràlgic des d'on s'articularà el projecte de l'Ecomuseu del Blat. Els actes ocupen tot el cap de setmana. Destaca l'encesa de fogueres que es realitza de fa més de 30 anys el dissabte al vespre, a més de l'elecció de l'Hereu de Taradell, i el pregó a càrrec de Carme Forcadell, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana.

Diumenge començarà amb el lliurament del guardó al Toni d'Honor que enguany recau a la Unitat Muntada de la guàrdia Urbana de Barcelona. Tot seguit, s'iniciarà el Passant dels Tres Tombs.
Etiquetes:
Cultura