26 d'abril de 2024

Els veïns del Moianès, dividits entre el 'sí' i el 'no' sobre el futur de la comarca

Els 10 municipis del Moianès decidiran si volen esdevenir comarca el proper 22 de març

ACN/Anna Traveria 7 de març de 2015 a les 12:15
El Consorci del Moianès, un dels arguments pel 'sí'
Els 10 municipis del Moianès decidiran el proper 22 de març si volen esdevenir comarca. El 'sí' a Moià és gairebé unànime, però la situació canvia als pobles petits, on hi ha ciutadans que ho veuen amb recel. Monistrol de Calders, Santa María d'Oló i Collsuspina són els que concentren més detractors. Tenen por de perdre serveis com la sanitat o l'educació, ja que creuen que Moià els pot acabar centralitzant i temen haver d'anar-hi sovint amb unes infraestructures viàries dèbils.

Aquest és el cas de la veïna de Santa Maria d’Oló, Maria Àngels Nieto, que assegura que "falta saber què ens dóna el Bages. Amb aquesta manca d’informació, no es pot valorar quina opció és millor que l’altra, per tant prefereixo quedar-me com estic".

En canvi, els defensors del 'sí' ho tenen clar: esdevenir comarca és l'única manera de salvaguardar el Consorci del Moianès, una mancomunitat dels 10 municipis de la qual tothom, tant partidaris com detractors, n'està orgullós. Una altra veïna de Santa Maria d’Oló, Teresa Valeri, ha explicat que "fins i tot els més partidaris del ‘no’ coincideixen en què el Consorci ha funcionat i que ha fet molt servei al poble en tots els nivells".

El futur del Consorci del Moianès, una mancomunitat que aglutina els 10 municipis i que fa més de 20 anys que funciona, depèn de la creació de la comarca. Des del gener, l'entitat funciona sota mínims com a conseqüència de l'entrada en vigor de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local aprovada pel PP.

Mentre els habitants del Moianès es divideixen entre el sí i el no, la campanya pel 'sí' a la nova comarca va començar ahir al vespre, en un acte que va reunir un centenar llarg de persones a Castellterçol. L'alcaldessa del municipi, Carme Tantiñà, diu que "el que ens toca durant les properes dues setmanes és donar informació perquè el poble pugui decidir", i perquè els indecisos estiguin ben informats de tots els beneficis que pot reportar la nova comarca.

Els arguments a favor se centren principalment en salvar el Consorci del Moianès i en una millor redistribució dels recursos. Diputats i dirigents de CiU, ERC, PSC i ICV van participar a l'acte com a mostra del suport polític explícit que es dóna des del Parlament a la creació de la comarca.
Etiquetes:
Política Municipal