25 d'abril de 2024

A l'abril, la creació de la nova comarca del Moianès arribaria al Parlament

el debat encara és viu en pobles com Collsuspina, que pertany a Osona i on va guanyar el 'sí' per 11 vots

ACN 24 de març de 2015 a les 12:12
La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega
La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, entrarà aquests dies l'avantprojecte de llei de creació de la comarca del Moianès "al circuit del Govern", és a dir, a l'anomenat govern tècnic. Després de Setmana Santa, l'executiu català podria donar llum verda al text legislatiu.

El següent pas serà la seva votació al ple del Parlament, que la vicepresidenta calcula que tindrà lloc "abans que acabi el mes d'abril". Tot plegat per tal que el nou consell comarcal del Moianès es constitueixi passades les eleccions municipals, tal com succeirà amb la resta de comarques catalanes.

D'aquesta manera, Ortega confia complir la demanda dels alcaldes de la zona que el consell comarcal quedi constituït just després de les eleccions municipals. De fet, Ortega ha posat en valor que el Govern ha complert tots els compromisos adquirits amb els batlles de la futura comarca. D'una banda, ha dit, perquè la Generalitat ha donat l'oportunitat als veïns d'expressar la seva opinió a través d'una procés participatiu. De l'altra, perquè ha donat "aixopluc" a la seva organització, facilitant-ne tots els elements logístics.

Ortega ha ressaltat l'alta participació electoral del procés i el resultat "indiscutible" que se n'ha desprès. El 'sí' es va imposar amb el 80,44% dels vots i una participació del 47,31%. Els veïns confien que el 'sí' aporti més recursos econòmics, i esperen que el futur Consell Comarcal absorbeixi els serveis que fins ara oferia el Consorci.

Tot i això, el debat encara és viu en pobles com Collsuspina, que pertany a Osona i va registrar la participació més alta, on el resultat ha estat ajustat, una diferència d’11 vots a favor del sí. Pel que fa al calendari d'actuació, s'espera que aquesta setmana els pobles aprovin acords de ple a favor de constituir-se en comarca. Un cop es tinguin tots es traslladaran a Governació i s'espera que la llei de creació de la comarca s'aprovi al Parlament per via d'urgència abans de les eleccions municipals del 24 de maig per tal que el Consell Comarcal pugui esdevenir una realitat després dels comicis.

A més, Ortega ha destacat que el Govern ha "agilitzat" tots els tràmits per tal que el Moianès esdevingui un comarca "al més aviat possible". Un dels principals arguments del 'sí' ha estat el de conservar les funcions del Consorci del Moianès, una mancomunitat dels 10 municipis que fa 20 anys que està en marxa i que actualment funciona sota mínims com a conseqüència de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) aprovada pel PP.
Etiquetes:
Política Municipal