23 d'abril de 2024

La Quinzena Literària Verdaguer se centrarà en les biografies sobre el poeta

Del 15 al 31 de maig s'organitzaran una vintena d'activitats

ACN 5 de maig de 2015 a les 15:55
Andreu Carranza, guanyador del premi Josep Pla de narrativa per aquesta biografia de Verdaguer
La Quinzena Literària Verdaguer de Folgueroles se centrarà en fer una reflexió sobre les múltiples biografies que s'han escrit del poeta Jacint Verdaguer. Del 15 al 31 de maig, s'organitzaran una vintena d'activitats, entre les quals destaca l'exposició Biografies i Biografismes, que comptarà amb la presència d'Andreu Carranza, autor d'una biografia novel·lada de Verdaguer.

El 15 de maig també tindrà lloc un dels actes destacats, el recital que faran els 250 alumnes de l'escola mossèn Cinto per diversos indrets del poble. La directora de la Fundació Jacint Verdaguer, Carme Torrents, ha reivindicat la "vigència" del poeta de Folgueroles que, segons ella, "encara desperta passions".

Jacint Verdaguer ha estat objecte de múltiples biografies d'ençà de la seva mort l'any 1902. L'última, escrita per Andreu Carranza, ha guanyat el premi Josep Pla de Narrativa. Segons ha explicat la directora de la Fundació Jacint Verdaguer, Carme Torrents, "aprofitant la biografia de Carranza hem volgut fer una reflexió sobre aquest tema, ja que hi ha múltiples biografies on s'aborda Verdaguer des de diferents aspectes i, fins i tot ell mateix va escriure la seva autobiografia". Per aquest motiu, s'ha organitzat l'exposició 'Biografies Biografismes', que es podrà veure el 15 de maig a l'Ajuntament de Folgueroles, on es farà una aproximació a alguns dels títols més destacats.

El mateix dia 15 tindrà lloc un altre dels actes destacats de la Quinzena, que comptarà amb la participació dels 250 alumnes de l'escola mossèn Cinto de Folgueroles. Tots ells recitaran poesies per diferents indrets del poble que s'han après "de cor". Així ho ha explicat Torrents, qui ha apuntat que "enguany també hem volgut treballar el tema d'aprendre poesies de cor. Igual com els anglesos fan servir el terme 'learn by heart', que vol dir aprendre's els poemes de memòria, però recitar-los des de la profunditat, els escolars han treballat aquest concepte i recitaran els poemes de memòria".

Altres activitats que es duran a terme al llarg dels quinze dies són presentacions de llibres, la mostra de càntics, la festa de l'Arbre de Maig, un recital de poesia a càrrec de l'actriu Sílvia Bel o actuacions musicals. A més, el diumenge 24 de maig tindrà lloc a l'Ermita de la Damunt l'acte 'Nova saba per al pi de les tres branques', que comptarà amb la representació del poema 'El Pi de les 3 Branques', a càrrec de la Colla jove del grup de teatre L'Atlàntida.

*La pel·lícula pendent*

La directora de la Fundació Verdaguer ha explicat que un dels reptes pendents és produir una pel·lícula dedicada al poeta. Segons ella, "estaria molt bé que es fes una bona pel·lícula sobre el poeta perquè encara queden moltes preguntes pendents". Torrents ha apuntat que "cada moment històric ha fet la seva elucubració sobre temes que envolten Verdaguer com ara per què no és una figura nacional" i "crec que una pel·lícula ajudaria a que tots coneguéssim més bé aquest personatge que encara ens desperta tantes passions i ens identifica com a poble".
Etiquetes:
Cultura