23 d'abril de 2024

La comarca del Lluçanès haurà d'esperar

Els alcaldes s'han reunit aquest dilluns amb els responsables del Departament de Governació

ACN 4 d'agost de 2015 a les 17:02
Una imatge de les butlletes que es van utilitzar per fer la votació

La comarca del Lluçanès no es crearà immediatament, a diferència del què va passar amb el veí Moianès ara fa uns mesos. El Departament de Governació i Relacions Institucionals i els alcaldes dels tretze municipis del Lluçanès han analitzat conjuntament aquest dilluns els resultats del procés participatiu del passat 26 de juliol sobre si el territori havia d'esdevenir una nova comarca.


Durant la reunió, els alcaldes han manifestat als representant del Departament la seva voluntat de seguit treballant conjuntament per prestar serveis a la ciutadania. El secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joaquim Ferrer, diu que s'ha pres l'acord que els tretze municipis continuïn treballant mancomunadament".


D'aquesta manera, i a l'espera que es ratifiquin els resultats per ple i es constitueixi un nou Parlament amb els resultats del 27-S, s'ha buscat una fórmula "per poder seguir prestant serveis als ciutadans de la millor manera i més eficient possible". El fet que cinc dels tretze municipis quedessin fora d'aquesta nova comarca no seria l'opció preferent, a més tenint en compte que quedaria una comarca de dimensions reduïdes, "amb molt poca població". En primer lloc calia superar el 35% de participació, i es va arribar al 55%; i en segon lloc s'havia d'aconseguir l'aprovació de la meitat dels municipis representant un mínim dels dos terços de la població o dos terços dels municipis i la meitat de la població. De la segona premissa, "una no es compliria, però l'altra sí".


Els alcaldes també han comunicat al Departament de Governació que cada municipi, en virtut de la seva autonomia local, ratificarà els resultats del procés participatiu als seus plenaris. Ateses les circumstàncies actuals de dissolució del Parlament de Catalunya, la tramitació durant el nou mandat de la futura llei de governs locals de Catalunya, i que qualsevol acord de nova comarca no seria efectiu fins el 2019, els alcaldes entenen que i ha pou marge de temps perquè aquests acords es prenguin en consideració.

Etiquetes:
Política Municipal