27 d'abril de 2024

El Museu del Ter es converteix en "una aula més" de l'institut del Ter amb el projecte MagneTer

El programa Magnet permet l'aliança dels centres educatius amb institucions de referència

Arola Cumeras 29 de setembre de 2016 a les 10:00
Els participants del nou projecte MagneTer que s'aplica a l'institut del Ter

L’Ajuntament de Manlleu i el Departament d’Ensenyament han signat un conveni per tal de desenvolupar el programa MagneTer, a partir de l’aliança entre l’Institut del Ter i el Museu del Ter.


El director de l’institut, Ferran Crespo, explica que ara “anem agermanats amb el museu i això obliga a posar-nos d’acord i buscar activitats que siguin rellevants per a tots”. El museu manlleuenc “s’ha convertit en una aula més” i utilitzaran aquest projecte per “ser més coneguts per la població de Manlleu”. En el cas de MangneTer, la proposta educativa aprofita la proximitat de l’institut manlleuenc amb l’Arborètum i el riu per generar complicitat en la preservació dels espais naturals i captivar l’alumnat per provocar-los sentiment de pertinença.


El que s’emporten els 170 alumnes del centre que participen de l’experiència és que “s’ha guanyat molta qualitat educativa; és un treball cooperatiu, en equips de quatre alumnes amb edats heterogènies i també n’han hagut d’aprendre els professors”. Segons Crespo, “l’equip docent s’ha de coordinar i planificar més” amb aquest sistema”. Ja han començat a endegar projectes amb el museu, com ara el RestauraTer, l'Arborètum o el BiciTer. El director de l'espai, Carles Garcia, ha assegurat que de ben segur en sorgiran molts més. El RestauraTer és un projecte de restauració de mobiliari i eines del camp que tenia el museu i que els alumnes han renovat. Amb l'ajuda dels tècnics del museu, els professors d'art de l'Institut i els alumnes han tornat a donar vida a cadires o jous de bestiar.


El museu té un viver d’arbres molt a la vora i s’ha de mantenir durant tot l’any perquè arriba un moment “en què tots els alumnes de Manlleu els han d’anar a plantar”. Aquesta és una altra de les tasques que s'han estat desenvolupant com a prova pilot. Segons Carles Garcia “ja portem un curs fent-ho i volem consolidar el que tenim, però segur que sortiran projectes nous”.


Crespo puntualitza que “no vam poder entrar al projecte d’escoles Magnet de la Fundació Jaume Bofill perquè estava a la fase final però ens han donat assessorament i participem de la mateixa idea”.  A Osona “hi ha molt centres que innoven però som el primer que fem un projecte Magnet; de fet a Catalunya en l’àmbit de secundària només som dos” i n’hi ha sis a tot Catalunya. L’institut manlleuenc va decidir “tancar amb un sol grup” a primer d’ESO “però a la resta de cursos hi ha dues línies”.


A l’acte de signatura de l’acord van ser-hi presents Montserrat Llobet, directora general d’ESO i Batxillerat del Departament d’Ensenyament. Toni Massegú, director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a la Catalunya Central, que es van mostrar satisfets per l’acord. L’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, va manifestar que "estem davant d'un nou repte, en una jove secció d'institut" i que "ha de ser de referència i una opció prioritària a la preinscripció, igual que ho és l'institut Antoni Pous". El batlle també va demanar a Ensenyament que ben aviat es pugui construir un edifici definitiu.


El programa Magnet, que es va iniciar el 2012, permet l’aliança dels centres educatius amb institucions de referència i excel·lència en un camp de coneixement específic (en aquest cas, científic) que tenen un compromís educatiu amb la societat, i una gran capacitat de transferir innovació i coneixement. Magnet és un programa impulsat per la Fundació Jaume Bofill en col·laboració amb el Departament d'Ensenyament i l'Institut de Ciències de l'Educació de la UAB, que té per objectiu acompanyar els centres educatius en el desenvolupament d'un projecte educatiu en aliança amb una institució. L'aliança ha de permetre desenvolupar un projecte innovador i de qualitat, atractiu, que tingui magnetisme i que es converteixi en un projecte de referència en el seu territori, tant per les famílies com per la comunitat educativa. El programa està inspirat en les Magnet Schools dels Estats Units, que funcionen des dels anys setanta. 

Molts docents de l'institut del Ter van ser presents a la signatura del conveni

La presentació del conveni va aplegar Ferran Crespo, Montserrat Llobet, Àlex Garrido, Toni Massegú i Carles Garcia

Etiquetes:
Ràdio Manlleu