26 d'abril de 2024

El Ball del ciri de Manlleu, investigat per Joan Arimany, a les ponències de Cultura Viva

La Jornada de Recerca Etnològica està oberta al públic i es fa dissabte a 2/4 de 9 del matí al Museu de la Torneria

Arola Cumeras 18 de novembre de 2016 a les 16:50
Primera imatge conservada del Ball del Ciri, de 1910. Arxiu l'Abans AMMA

La quarta Jornada de presentació de la Recerca Etnològica a la Catalunya Central 2016, Cultura Viva, es farà per primera vegada aquest dissabte al Museu de la Torneria de Torelló. L’organització torna a anar a càrrec del Museu del Ter de Manlleu.


Un dels tècnics del museu manlleuenc, Pere Casas, comenta que a la xarxa d’etnologia que impulsa la Generalitat “el Museu del Ter som la referència”. La idea és difondre “tota la recerca en la matèria a la Catalunya Central”. Aquest és el quart any i “s’ha optat per oferir la possibilitat de no fer-ho a Manlleu, sinó al Museu de la Torneria de Torelló”. Hi haurà nou ponències i, sobre Manlleu, es podrà conèixer el treball a l’entorn del Ball del ciri que presentarà Joan Arimany. A hores d’ara, Arimany està pendent de si es pot fer “algun altre acte, o fins i tot que es publiqui l'estudi”.


Originalment, el Departament “donava beques d’etnologia, que estudien la societat, però amb els anys de crisi els ajuts s’han reduït i ens costava muntar la jornada”. És per aquest motiu que es va optar per un model híbrid, en què també hi tenen lloc les entitats”. Ara les beques pràcticament s’havien suprimit però “sembla que les beques es podran tornar a donar, encara que no tantes com abans”.


L’activitat està oberta al públic en general i és “una jornada àgil i variada”. Es començarà a 2/4 de 9 del matí i la ponència titulada El ball del ciri de Manlleu serà la darrera, a partir de 2/4 de 2 del migdia.

Etiquetes:
Cultura