23 d'abril de 2024

Protesta contra l'explotació laboral de les anomenades 'falses cooperatives'

Aquest dissabte diversos sectors han protestat contra l'explotació laboral del sector carni

ACN 8 de maig de 2017 a les 10:29
Un centenar de persones a la protesta a Vic contra les "falses cooperatives"

El centre de Vic ha estat escenari aquest dissabte a la tarda d'un acte de protesta contra l'explotació laboral de les anomenades 'falses cooperatives' en el sector carni.

Tot i que des del març hi ha una nova llei de cooperatives que vol vetllar pels drets dels treballadors, diversos sectors denuncien que els grups empresarials obliguen a la plantilla a afiliar-se en cooperativa perquè, després, en qualitat de "socis cooperativistes", hagin de fer més hores amb menys retribució econòmica. "No arribem a cobrar ni 800 euros i després diuen que som socis", ha denunciat l'Esmeralda Barrios, que treballa en una d'aquestes empreses ubicada a Santa Eugènia de Berga.

Convocada per la Xarxa d'Economia Solidària de Catalunya (XES) i Càrnies en lluita d'Osona, primer s'ha fet una concentració a la plaça dels Sants Màrtirs de Vic on hi hagut parlaments. Xavi Palos, de la XES, ha assenyalat el "perill" que la pràctica de les falses cooperatives afectin a molts altres sectors econòmics, estenent encara més la precarietat laboral. 

Després del torn d'intervencions s'ha fet un minut de silenci per un company senegalès mort recentment i, tot seguit, un concert reivindicatiu a càrrec de Ninot Salat. Acabat el recital, els assistents han iniciat una marxa, sense incidents, que ha sortit de la plaça dels Sants Màrtirs i ha recorregut el centre de la ciutat fins a l'edifici del Sucre de Vic. 

Allà s'ha fet una cadena humana en rotllana a l'entrada de l'edifici. La intenció inicial era fer una llarga cadena humana, fet que no ha estat possible perquè només han assistit a l'acció un centenar de persones. Tampoc hi hagut èxit amb l'encesa d'espelmes que volia formar la paraula 'Guanyarem'. El vent ha jugat una mala passada als assistents impedint que les espelmes es mantinguessin enceses.

La protesta volia posar de relleu el 'frau de llei' que cometen algunes empreses en crear cooperatives que no reuneixen els principis bàsics per ser-ho, com són "l'adhesió voluntària", els "principis democràtics de participació i gestió de l'empresa" o "l'autonomia de la cooperativa". Davant aquest engany, que comporta explotació al treballador i major risc de patir accidents laborals, els convocants exigeixen que aquestes firmes siguin "perseguides". També es pretenia fer palès la solidaritat i suport als treballadors i treballadores que arrisquen el seu lloc de treball per desemmascarar aquestes empreses per lluitar pels seus drets. Més de cent entitats estan adherides a aquesta causa, i també formacions com la CUP. En nom de la formació, ha assistit a l'acte reivindicatiu el diputat i portaveu adjunt al Parlament, Albert Botran.

Etiquetes:
Economia i empresa