25 d'abril de 2024

Es presenta a Vic i Manlleu el projecte de l'atles d'orquídies d'Osona

Divendres 2 de juny es presentaran els resultats obtinguts fins ara al Museu del Ter

Arola Cumeras 12 de maig de 2017 a les 16:45
Una de les sortides de científics i voluntaris osonencs

En els propers dies es presenta tant a Manlleu com a Vic el projecte de l’atles d’orquídies d’Osona, una iniciativa que es va engegar el 2013 amb la idea de donar a conèixer aquestes espècies i partint d’un interès existent dins del Grup de Naturalistes d’Osona.


Va començar com a projecte de ciència ciutadana, amb col·laboració de persones voluntàries, que no s'hi dediquen professionalment. Guillem Bagaria és biòleg i doctor en Ecologia Terrestre per la UAB i en el temps lliure “també em dedico a estudis més divulgatius i locals”.  Explica que aquest sistema “permet arribar a molts llocs en què un projecte tradicional no podria; pots prospectar tota la comarca de manera molt més intensiva”. Per tant és un projecte “obert i participatiu”.


La major varietat es troba “al Lluçanès, al sud d’Osona i fins i tot al nord, al límit entre plana i muntanya” on “encara queden prats més naturals, els hàbitats més importants per les espècies”. Aquest any ha de ser l’últim de recollida de dades més intensiva i s’aniran polint detalls “mentre ja estiguem fent l’atles final”. Ja porten més de 7.000 localitzacions d’orquídies i s’han trobat 55 espècies, de la vuitantena que hi ha a Catalunya. Això ha implicat uns 25 voluntaris. Segons Bagaria, l’orquídia és una de les plantes “més vistoses i que té més aficionats, per exemples als fotògrafs els interessen molt”.


De moment, ja s’han fet sortides divulgatives i xerrades. Dissabte 13 de maig es presentarà a Vic a les 6 de la tarda, al Museu de l’Art de la Pell. El divendres 2 de juny es farà una altra edició al Museu del Ter, a les 7 de la tarda. Dissabte 3 es farà una sortida per anar a veure orquídies, el punt de trobada serà a la Universitat de Vic a les 10 del matí. Ja s’han elaborat atles similars en territoris com la Garrotxa o el Ripollès. A Osona, a partir d’una base de dades s’ha creat un mapa web on es pot visualitzar la distribució en quadrícules de 5×5 km (http://mapa-orquidies.gno.cat), i que s’actualitza periòdicament amb les noves dades recollides. La resta de coordinadors de l’estudi són David Vilasís, Alba Puntí, Jordi Faus i Pere Espinet.

S'han arribat a trobar una cinquantena d'espècies d'orquídia diferents

Etiquetes:
Societat