25 d'abril de 2024

El Grup Vemsa tancarà de manera imminent la Vitri de Torelló

Aquest dimecres està prevista una assemblea de treballadors

El Ter 16 de desembre de 2008 a les 13:52
Els treballadors van protestar pel juliol davant la situació de l'empresa
El grup Vemsa va anunciar aquest dilluns als sindicats que tancarà de manera imminent la planta de la societat Vitro Electro Metalúrgica SA coneguda com Vitri i situada a Torelló. Aquesta planta produeix casquets metàl·lics de bombetes i làmpades elèctriques. Aquest dimarts la direcció de la companyia presentarà l'expedient a l'administració. La intenció de la direcció és que els 71 empleats que actualment treballen a la fàbrica i que aquest divendres inicien les vacances de Nadal no tornin a la feina.

La direcció de l'empresa ha acceptat a petició del comitè que els dies de vacances de Nadal no es considerin hàbils per la negociació de les condicions de l'acomiadament. L'activitat de la factoria s'havia anat reduint notablement els darrers anys. L'obertura d'una planta a Eslovàquia amb 7.000 metres quadrats i on treballen una setantena de persones ha estat determinant per aquesta retallada progressiva d'activitat de la planta de Torelló.

La direcció de la companyia havia anunciat que els seu plans eren traslladar en aquesta factoria d'Europa de l'est la producció de menys valor afegit. Produir en aquest país representa una notable reducció del cost de la mà d'obra per competir així amb els productors xinesos. Fa uns mesos s'havia especulat amb la possibilitat que Vemsa vengués també la fàbrica de casquets metàl·lics de bombetes i làmpades elèctriques a un altre grup i desprendre's així d'aquesta activitat.

El tancament de la planta de Torelló es podria relacionar directament amb la crisi del sector de l'automòbil. La planta de Torelló s'havia dedicat especialment els darrers anys a la fabricació de casquets per a fars d'automòbils amb un cert grau de sofisticació.

Aquest passat mes de juliol els sindicats CCOO i UGT representats al comitè d'empresa van convocar una vaga per un expedient de regulació que afectava a 42 persones. Aquest dimecres està prevista una assemblea de treballadors.

D’altra banda, la Federació Minerometal•lúrgica de Catalunya de Comissions Obreres s’oposa a l’Expedient de Regulació i critica la forma com s’ha presentat perquè, segons el sindicat, han tingut ‘poc tacte’ amb els treballadors. També considera que ‘és una burla’ dels acords pactats amb la direcció de Vitri que es comprometia a deslocalitzar a Eslovàquia els productes de poc valor afegit, a canvi de mantenir les produccions de més valor afegit a la planta de Torelló.

Vitri és una de les principals empreses del grup Vemsa. A més dels casquets aquest grup té altres societats dedicades a la fabricació de components d'alumini per a envasos de perfums, taps, màquines, peces d'injecció de plàstic, vàlvules per a perfums i altres. A l'inici del 2008, Vemsa va vendre la seva filial Vem de tapes metàl·liques al grup nord-americà Salgan.

A més de la planta d'Eslovàquia, el grup Vemsa té centres de producció a fora de Catalunya a Brasil i Mèxic. El grup va facturar en conjunt en el 2007 poc més de 100 milions d'euros. Els orígens de l'empresa es remunten a l'any 1857. L'empresa continua sent controlada per la cinquena generació de la família Bofill, que en va ser la fundadora. Tot i això el consell d'administració es va obrir fa anys a vocals independents.
Etiquetes:
Economia i empresa