26 d'abril de 2024

El GDT alerta de la freqüència de superació dels llindars d'ozó aquesta primavera

El GDT afirma que tenim un nivell dels més alts d'Europa en aquest contaminant de l'aire

Arola Cumeras 16 de juny de 2017 a les 17:32
La presència de l'ozó troposfèric afecta especialment la plana de Vic

El Grup de Defensa del Ter ha emès un comunicat on denuncia els freqüents episodis de contaminació atmosfèrica per ozó troposfèric a la Plana de Vic. Aquest divendres torna a tenir lloc un episodi de contaminació per ozó i s’ha superat el llindar d'informació a Manlleu, Vic i Tona, igual que dijous.


Una de les integrants de la comissió sobre la contaminació atmosfèrica, Ginesta Mary, explica que la brisa “arrossega els òxids de nitrogen cap aquí, que reaccionen amb el sol i es forma l’ozó”. És una substància “considerada molt irritant” i assegura que “tenim els nivells “més alts d’Europa”.


Aquest, confirmen els ecologistes, no és un fet aïllat. En els darrers deu anys la Plana de Vic ha tingut el 50% dels episodis d’ozó que s’han produït a Catalunya segons les mesures de les estacions automàtiques de Tona, Vic i Manlleu. Aquesta primavera dels 11 episodis d’ozó 10 han tingut lloc a casa nostra, dels quals 4 han superat els nivells d’avís a la població.


L’activitat de la Plana de Vic no és especialment productora de precursors d’ozó (elements necessaris per a la formació de l’ozó). La principal font d’aquests és la conurbació de Barcelona que, arrossegats per la marinada arriben a la Plana i amb la forta calor es forma ozó troposfèric. Tot plegat es deu a una intensitat del trànsit que “augmenta i fa créixer la contaminació”. Només amb un millor transport públic, alerten, “no és suficient”.


Expliquen que “voldríem parlar amb les entitats competents de l’àrea metropolitana”. Des del GDT afirmen que els preocupa que les administracions no informin prou a la població i que no s’apliquin mesures efectives.

Etiquetes:
Fires i festes