24 d'abril de 2024

Diversos ocells aqüàtics fan parada al riu Ter, al seu pas per Manlleu

El passeig del Ter i, sobretot, la zona propera al MIT és un bon punt per a poder gaudir d'aquesta biodiversitat

El Ter 18 de desembre de 2008 a les 19:14
Exemplars aqüàtics al riu Ter. Foto: Laia Jiménez
Des de fa unes setmanes, el riu Ter a Manlleu s’ha convertit en un punt de repòs i alimentació per a una gran quantitat d’ocells aquàtics. El fred, les nevades i glaçades a Catalunya i, sobretot, al centre d’Europa ho han afavorit.

Aquest tram de riu normalment ja acull una gran quantitat d’ocells d’ambients humits, pel fet que la proximitat del nucli urbà de Manlleu possiblement els dóna sensació de seguretat enfront dels depredadors. Aquests dies hi ha un gran nombre d’individus de diverses espècies, a part dels ànecs collverd presents i abundants tot l’any.

Hi destaca especialment la gran quantitat d’exemplars del magnífic agró blanc (Casmerodius albus), dels quals se n’han arribat a comptar, entre els dies 15 i 17 de desembre, un grup de fins a 14 individus. Aquest grup tan nombrós és una cita única a la comarca d’Osona i destacable a Catalunya, que reflecteix la continuïtat de l’expansió d’aquesta espècie d’ardèid al conjunt d’Europa des de principis de segle. A Catalunya només cria, i des de fa poc, al Delta de l’Ebre.

Aquests dies s’hi pot veure fàcilment una gran concentració d’ocells aquàtics entre els quals també hi ha una cigonya blanca (Ciconia ciconia) –una presència rara però no excepcional en aquestes dates-, corb marins grossos (Phalacocorax carbo), dels quals se n’han arribat a comptar una vuitantena d’exemplars només al tram urbà del riu Ter a Manlleu, vora dos-cents gavians argentats (Larus michaellis), més d’un centenar d’ànecs collverds (Anas platyrhynchos), fins a deu bernats pescaires (Ardea cinerea), tres oques egípcies (Alopochen aegyptiaca), possiblement procedents d’alliberaments o d’individus mantinguts en captivitat, fins a dos martinets blancs (Egretta garzetta), un esplugabous (Bubulcus ibis) i mitja dotzena de blauets (Alcedo atthis), un parell cueretes torrenteres (Motacilla cinerea), un parell de cueretes blanques (Motacilla alba), entre d’altres.

Un bon punt per a poder gaudir d’aquesta biodiversitat durant aquestes dates assenyalades és el passeig del Ter a Manlleu i, especialment, la zona propera al Museu Industrial del Ter.

Dos dels exemplars que es poden veure a Manlleu aquests dies. Foto: Núria Sellarès

Etiquetes:
Societat