24 d'abril de 2024

El ple aprova l'avançament del projecte de pressupost municipal pel 2020

CUP i PSC, que van votar en contra, centren la crítica en les inversions previstes en polítiques d'habitatge

Raimon Roma 27 de novembre de 2019 a les 12:47
El punt del pressupost va ser el més extens del ple | elter.net

El principal punt de discussió del ple ordinari del mes de novembre a l'Ajuntament de Manlleu va ser l'aprovació inicial del projecte de pressupost municipal per l'any 2020. Aquest va prosperar amb els vots a favor de l'equip de govern (ERC i JxCat) i Som Identitaris i els vots en contra de la CUP i el PSC.


El regidor d'hisenda, Eduard Robles, va ser l'encarregat d'exposar a la resta de regidors i regidores i també al públic assistent els diferents punts del pressupost. Ho va dividir en diversos blocs, un d'ells, el d'inversions. El regidor va assegurar que la prioritat de l'equip de govern és tirar endavant les inversions iniciades aquests últims mesos del 2019, com són les obres a Can Puget, la darrera fase de les obres del Teatre Centre o la cuina de l'Escola Pompeu Fabra. Això sí, va assegurar, "sense renunciar a millorar la ciutat per fer-la més amable", això, va dir, "incloent noves polítiques d'habitatge", fent referència a la recaptació més gran d'IBI, aprovat al darrer ple, que es destinarà a aquestes polítiques. 


En conceptes de despesa, el regidor d'hisenda va subratllar que el manteniment de l'espai públic, la despesa en habitatge, urbanisme, cultura i educació són alguns dels grans blocs del capítol de despesa. A més, va afegir que serveis públics que de manera directa o semidirecta afecten la ciutadania és un dels capítols més alts de despesa, però són "polítiques necessàries per a la ciutadania".


Eduard Robles també va destacar en la seva intervenció inicial que el pressupost és una "eina viva" i que durant l'any "es van incorporant ingressos que poden modificar les despeses del pressupost". De cara el 2020 va recalcar que també hi ha tres actuacions que no es reflecteixen en els pressupostos perquè estan pendents de finançament i aprovacions per part de l'Agència catalana de l'Aigua, com són la remodelació dels vestidors del camp de futbol de l'AEC Manlleu, l'ampliació del Pavelló Municipal d'Esports i la nova comissaria de la Policia Local.


Com es desgrana el projecte de pressupost aprovat aquest dimarts?


Total d'ingressos: 22.340.000 €


Els capítols d'ingressos més destacats són els impostos directes (9.001.800 €), les transferències corrents (5.566.500 €) o els passius financers (3.032.500 €). 


Total de despeses: 22.340.000 €


Els capítols de despeses més destacades són el de personal (8.205.378 €) o el de béns corrents i serveis (7.781.809 €).


CUP: "La inversió en polítiques habitatge és ridícula"


L’oposició va enfocar la seva resposta i la seva negativa a l'aprovació als pressupostos municipals del 2020 a la inversió en habitatge. En primer lloc, Maira Costa, de la CUP, va recalcar que "una inversió de 50.000 € en habitatge ens sembla ridícula. Existeix un problema de manca d'habitatge i això i res és gairebé el mateix". "Destinar 30.000 € en tanques per promocionar la ciutat i 40.000 en la il·luminació nadalenca i 50.000 en habitatge és un dels grans motius pel nostre vot en contra els pressupostos", va dir. Aquest va ser el to de la formació cupaire, que feien una primera aportació dient que "aquest pressupost se'ns va presentar de manera tancada i sense possibilitat de fer les nostres importacions".


A més, Costa va afegir, entre d'altres, que "ens falta veure-hi una direcció política, el pressupost no s'acaba d'orientar l'esquerra". Des de la CUP també van afirmar que "no s'avança en drets socials com la pobresa, l'atur o l'habitatge i es veuen increments de despesa de prou rellevància i preocupants com les despeses en l'equip de govern".


En resposta, el regidor d'hisenda, Eduard Robles, va dir que "cal recordar que el pressupost és una eina viva i ara tenim una fotografia del que veiem el 2020, però hi haurà noves oportunitats". Va afegir, en clau d'habitatge, que estan treballant per tenir un padró d'habitatges buits que pugui facilitar una recaptació d'IBI que es destini posteriorment a polítiques d'habitatge.


En aquest sentit, en inversions en habitatge, el regidor Rafa Cuenca va assegurar que "en aquest capítol el pressupost mai serà suficient" però que, no obstant això, "no són només 50.000 €, sinó que també hi ha 30.000 € que es van afegir la setmana passada més altres ingressos de convenis amb la Generalitat o la Diputació. Tot i això, aquestes inversions no són mai suficients".


PSC: "Aquest pressupost no reflecteix les necessitats que té Manlleu"


Toni Poyato va respondre en nom del PSC seguint la rèplica que havia fet la CUP. Primer, destacant que no han tingut incidència en uns pressupostos que "afecten a tota la població" i que "el pressupost fa unes aportacions mínimes en polítiques d'habitatge". "S'han destinat moltes inversions en cultura, cosa que estaria bé si no existissin altres prioritats com la política en inversions d'habitatge, el fet de fomentar l'ocupació o la recuperació de la caserna per fer habitatge social", va dir Poyato.


Des del PSC, que van votar en contra de l'aprovació dels pressupostos, també van destacar que "es pot dir clarament que es tracta d'uns pressupostos poc realistes" i que el seu vot és en contra perquè "no reflecteixen les necessitats que té Manlleu".

Etiquetes:
Política Municipal