27 d'abril de 2024

Osona, a l'expectativa de veure com afecta la Zona de Baixes Emissions de Barcelona en la seva qualitat de l'aire

Els ambientalistes creuen que la mesura és «insuficient» i busquen sensibilitzar la societat

ACN/elter.net 21 de gener de 2020 a les 10:10
Un cartell avisa de la Zona de Baixes Emissions a Barcelona | ACN

Osona és un dels territoris de tot Europa on se supera més vegades els llindars que marca la normativa per ozó troposfèric (O3). Només l'any passat es van superar en 41 ocasions. Les causes de la pol·lució són diverses, començant per una orografia que no hi juga gens a favor.


Però no és només l'ozó troposfèric el que preocupa, que majoritàriament es dona a l'estiu, sinó també les partícules en suspensió o el benzopirè, que són més presents a l'hivern. Iniciatives com la posada en marxa de la Zona de Baixes Emissions a Barcelona es veuen amb bons ulls des del territori, perquè pretenen rebaixar la quantitat d'òxids que arriben a Osona a través de la marinada, però la prudència també fa estar a l'expectativa sobre en quin grau ajudarà a rebaixar els nivells. D'altra banda, els ambientalistes creuen que la mesura és "insuficient" i que la solució passa per una millor sensibilització de la societat perquè comenci a actuar.


La pol·lució de Barcelona va estretament lligada amb la qualitat de l'aire d'Osona. L'ozó troposfèric és un contaminant secundari que es forma a l'atmosfera, però no hi ha cap agent que el produeixi. Es tracta d'òxids de nitrogen, que barrejats amb la radiació solar i amb compostos orgànics volàtils, formen l'anomenat ozó troposfèric. Pel que fa als òxids de nitrogen, provenen bàsicament de les combustions dels vehicles, vaixells i centrals elèctriques, mentre que els compostos orgànics volàtils poden provenir de l'activitat humana, però una bona part arriben de fonts naturals com la mateixa vegetació. La unió d'aquests dos factors, accentuats per una intensa radiació solar, formen l'ozó troposfèric.


El camí que recorre la C-17 des de Barcelona es converteix en l'autopista perfecta de transmissió cap a la Plana de Vic. De la cinquantena de municipis d'Osona, 26 són els més afectats, i són aquells que estan per sota dels 600 metres per sobre el nivell del mar.

Etiquetes:
Societat