25 d'abril de 2024

Lletres amicals i El Record, nous continguts que ja es poden consultar digitalment al «Trencadís»

La Biblioteca Municipal de Manlleu segueix ampliant els seus continguts en hemeroteca local accessible per Internet

elter.net 12 de març de 2020 a les 17:42
Les publicacions ja es poden consultar digitalment | elter.net

La Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA amplia els seus continguts en hemeroteca local accessible per Internet amb la incorporació, consultable des de fa pocs dies, dels exemplars de Lletres amicals i de la revista El Record.


Lletres amicals és una publicació de 22 volums, mecanografiada, que va aparèixer del 1954 al 1967. El grup d'autors eren Antoni Contijoch, Joan Castell, Josep Prat, Francesc d'Assís Pujol, Esteve Gaja i Josep Maria Gasol, amb la col·laboració esporàdica d'altres com Joan Puntí i Llorenç Costa. Cada volum conté diversos treballs fets pels membres del grup que es dedicaven originalment a un dels integrants el dia del seu sant. Es tracta de treballs de temàtica variada: arqueologia, història, pagesia, economia, literatura, folklore, etc. Tot relacionat amb Manlleu. Cada autor mecanografiava amb còpia, mitjançant paper carbó de 6 exemplars, el mateix treball i l'obsequiava a la resta de membres. Després s'enquadernaven en un volum. És, en definitiva, una documentació de poques reproduccions i que la seva digitalització permet conservar-la a més de difondre-la.


El Record era la publicació editada per la Confraria de Puríssima Sang, organitzadora dels actes religiosos de Setmana Santa i, especialment, de la processó del Sant Enterrament. El primer número va sortir l’any 1917, quan es va reestructurar aquesta entitat, i el darrer, el número 47, és de 1972; només a la dècada de 1920 i en el període de la Guerra Civil es va interrompre la seva edició. Es trobava a les llibreries el Divendres de Dolors (divendres anterior a Diumenge de Rams). Proporcionava el programa d’activitats del període pietós però amb els anys es va anar dotant d’articles de fons, sobre reflexions i altres discursos propis de la devoció popular així com apunts de tipus etnogràfic del Manlleu d’aquells anys.

Etiquetes:
Cultura