26 d'abril de 2024

Recomanacions literàries dels oients de Ràdio Manlleu

Amb motiu de Sant Jordi, una vintena de persones ens fan arribar el llibre que els ha acompanyat durant el confinament

Raimon Roma 24 d'abril de 2020 a les 11:29
Les recomanacions es van emetre al programa especial de Sant Jordi a Ràdio Manlleu | elter.net

En el programa especial de Sant Jordi que es va fer a Ràdio Manlleu, els oients ens van enviar notes de veu explicant quin llibre els havia acompanyat durant el confinament. Els hem recollit i aquestes són les recomanacions que ens han fet els i les oients de Ràdio Manlleu.


Maria Carme Valls: "Pintor d'ànimes", d'Ildefonso Falcones. Parla sobre el modernisme, de les grans vagues a Barcelona del sector del tèxtil. En aquestes, van aconseguir treballar vuit hores al dia i no fer-ho els diumenges. Revolució del període entre 1902-1906.


Pepa Ania: "La dona sense ulls", de Rosa Font. Una novel·la inspirada en la vida de la pintora surrealista Ángeles Santos. Amb només 17 anys va pintar una obra molt coneguda, la més famosa, titulada "Un mundo", exposat al Reina Sofía de Madrid. Una obra enorme i inquietant. El llibre explica la vida de la pintora, narrada en primera persona.


Montserrat Collelldemont: "A imatge seva", de Jerome Ferrari. Un llibre que no deixarà indiferent a ningú, amb un llenguatge planer però impactant.


Núria Font: "Cares a la finestra", de Montserrat Abelló. Recull de poemes de 20 dones del segle XX de parla anglesa. Edició bilingüe. 


Imma Pujol: "Parales que tu entendràs", de Xavier Bosch. Tracta sobre les relacions de parella i els secrets que pot haver-hi. També recomana "On em portin els ametllers", Bàrbara Julbe, que tracta el somni d'una noia per ser mare. També, "Pluja d'estels", de Laia Aguilar. Un grup d'amics es troben cinc anys després d'un greu accident i passen coses. Per acabar, "Tota una vida per recordar", de Núria Pradas. Explica la història de la Sophie Simmons i el seu somni de ser animadora de dibuixos a la Disney Studios.


Toni Rubia: "Revista 5w", un mitjà digital on col·labora el fotoperiodista manlleuenc Sergi Càmara. Es tracta d'un mitjà independent que obre la porta a tot el món, des d'Orient Mitjà, Àfrica o Amèrica. Cròniques amb contingut social ple de rigor i amb voluntat d'informació.


Ester Solà: "De Windhoek a Lesotho", dels manlleuencs Imma Molist i Pep Costa. També, "No culpes al karma de lo que te pasa por gilipollas", de Laura Nortin. 


Marina Arisa: "Harry Potter i el pres d'Azkaban", de JK Rowling. Tercer curs de Harry Potter i els seus amics a Hogwarts i en aquest cas, tenen el problema que Sirius Black, hereu de Voldemort, ha escapat de la presó d'Azkaban i vol venjança. A en Harry li sorgiran problemes a Hogwarts, un lloc que ja no serà tan segur.


Marc Gallart: "Canto jo i la muntanya balla", d'Irene Solà. Un llibre excel·lent, divertit i enriquidor. Hi ha diferents històries que passen entre Camprodon i Prats de Molló i històries basades i viscudes des d'animals. També històries que relaten els llamps o les muntanyes. 


Roser Dot: "Dos taüts negres i dos de blancs", de Pep Coll. Novel·la que investiga un fet esgarrifós, la matança d'uns masovers del Pallars a la postguerra. L'Espanya del moment volia donar una imatge de pau i va fer callar la premsa. Pep Coll investiga la societat de l'època amb una descripció de l'entorn genial.


Cristina Maroto: "Destierro", de l'escriptora manlleuenca Sandra Parés. Llibre de fantasia, on desterren la Cristine de la seva pròpia ciutat perquè es lleva amb unes marques al cos que volen dir que té poders. S'haurà de buscar la vida per tractar bé els poders i aconseguir-ne el domini.


Eloi Rubio: "Manlleu desaparegut", del manlleuenc Jordi Grané. Textos i fotografies de com era Manlleu anys enrere. Podem trobar fotografies inèdites que en Jordi va rescatar de diversos fons fotogràfics de la ciutat.


Maria Montmany: "Boulder", d'Eva Baltasar. Un llibre molt original i valent, molt ben escrit.


Maribel Molina: "La dona a la finestra", d'A.J. Finn. Una dona sola i vulnerable, reclusa a casa seva, veu des de la finestra una cosa que no hauria d'haver vist. Però ningú la creu. Què ha vist? I què s'ha imaginat? Qui està en perill? Es tracta d'un thriller fascinant, res ni ningú és el que sembla.


Belén Herrero: "El mecanoscrit del segon origen", de Manuel de Pedrolo. El llibre parla de la vida de l'Alba i en Dídac després que el món que coneixien hagi desaparegut. Tracta de la supervivència, del no-res, de tornar a començar.


Carme Trillas: "Un petit favor", de Darcey Bell. Et va demanar que li cuidessis el fill. Què fas si no ve a buscar-lo? És la teva millor amiga, coneix tots els teus secrets. Per això és tant perillosa.


Òmnia L'Bakkali: "Els soviets", d'Andreu Nin i "La lladre de llibres", de Markus Zusak.


Albert Caballeria: "Kafka a la platja", de Haruki Murakami. Un llibre carregat de referències culturals del Japó i amb una ideologia 'kafkiana' molt present. "Homenatge a Catalunya", de George Orwell. Dona una visió de la guerra civil des de la perspectiva d'un integrant de les milícies internacionals i la visió de la guerra és força oposada a la "batalla èpica" que sempre hem vist. Finalment, "Demian", d'Hermann Hesse. Es tracta d'una perla, tant filosòfica com literària.

Etiquetes:
Cultura